2019-05-29 11:09:37• hírek • Bede Emőke

Még mindig nyomoznak a Ráksáról jelentett választási csalás kapcsán

A Szatmár Megyei Közrendért Felelős Területi Hatóság (ATOP) májusi gyűlésének egyik központi témája a referendummal egybekötött EP-választások lebonyolításának mikéntje volt.

Az Altfatter Tamás alprefektus által tartott beszámolóból kiderült, hogy Szatmár megyében a vasárnap megtartott választásokra összesen 1 038 783 szavazólapot készítettek elő: 346 261-ot az EP-választásokra, illetve értelemszerűen ugyanennyit a nemzeti referendum 1-es és 2-es kérdéseire is. Minden szavazóház az egyetlen kontroll pecsét mellé 5 szavazópecsétet kapott, ugyanakkor kiosztásra került 321 891 voksolást igazoló matrica is. A szavazólapok, pecséteket, matricákat és minden egyebet, melyre szükség volt a vasárnapi választások során, május 25-én, a reggeli órákban osztották ki a szavazókörleteknek. A szavazóházak biztonságától és a rendfenntartásról pedig összesen 829 egyenruhás gondoskodott – mondta el Altfatter. Hozzátette: Szatmárban az ország többi részéhez képest jelentősen kevesebb törvénysértést jeleztek a hatóságok felé, viszont így is vannak olyan esetek, melyek kivizsgálásra szorultak.


Sorin Daniel Stan, a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, összesen 22, a választásokkal kapcsolatos incidensről érkezett feléjük bejelentés: ebből 21 az informatikai rendszeren keresztül, 1 törvénysértést pedig a 112-es segélyhívón jelentettek be. Az esetek java részét már kivizsgálták, csalás miatt csak két esetben kellett bűnügyi dossziét nyitni. Ugyanakkor Stan azt is elmondta, hogy a 112-re befutó egyetlen hívás nyomán a ráksai esetben bűnügyi nyomozást indítottak. A helyi választási bizottság egyik tagja ugyanis a szavazópolgárral együtt lépett be a fülkébe, ahol vélhetően befolyásolta az illetőt, hogy melyik négyzetbe üsse a pecsétet. Mivel az ügy még csak nyomozati szakaszban jár, ezért a rendőrfőnök további részleteket nem szeretett volna megosztani az ATOP-tagok és a sajtó képviselőivel, azt azonban leszögezte, hogy további csalások ezen felül nem történtek. Az elmondottakat Ovidiu Popa csendőrfőnök még annyival egészítette ki, hogy az általa irányított egységek a választások során közrend megzavarásáért 4 helyszíni bírságot szabtak ki.



Ami pedig a szavazólapok leadásánál tapasztalt, a sajtó által is megpendített gondokat és a megnövekedett várakozási időt illeti, Altfatter Tamás elmondta, a hatályos törvények nagyon pontosan rögzítik a választás és a szavazatok feldolgozásának menetét, ezeket pedig nem lehet egyszerűen átlépni. Épp ezért azok az elnökök, akiknek a jegyzőkönyvei annak rendje és módja szerint pontra voltak téve, alig néhány percet töltöttek el a leadással, viszont voltak olyan szavazókörleti elnökök is, akik először kerültek ebbe a pozícióba, s sajnos az általuk hozott, leadásra szánt iratcsomóban bizony több hibát is felfedeztek. Az alprefektus elárulta, az elnökök által benyújtott jegyzőköveknek körülbelül felében bukkantak kisebb-nagyobb hibákra, s ezek felett evidens módon nem lehetett szemet hunyni, a legapróbb pontatlanságot is dokumentálni kellett leadás előtt. Ennek okán a várakozással és leadással töltött idő jelentősen megnövekedett, viszont a következtetéseket a hivatal levonta, s a legközelebbi választásnál igyekeznek majd ezen tapasztalatokat kamatoztatni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: