2011-08-12 11:57:04• hírek • Szatmár.ro

Még mindig igényelhető a HPV-vakcina

Még mindig igényelhető a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus elleni vakcina - tájékoztatta portálunkat dr. Lidia Tămaş, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság aligazgatója.

Az európai országok közül Romániában szedi a legtöbb áldozatot a méhnyakrák, a halandóság háromszor magasabb, mint az uniós átlag. A méhnyakrákot okozó vírusok elleni oltás megóv ettől a betegségtől - hívja fel a lakosság figyelmét a megyei közegészségügyi hatóság.
Szatmár megyében nem csupán az iskolások és a 12-24 év közötti fiatal nők, hanem minden ötven év alatti hölgy igényelheti a vakcinát a nőgyógyászánál és a háziorvosánál is.

A 24 éven felüli hölgyek esetében az immunizáláshoz a nőgyógyász ajánlása szükséges. Az oltás három adag vakcina beadását jelenti, meghatározott időintervallumok betartásával. A vakcina nem tartalmaz sem élő, legyengített, sem elölt vírusokat, csupán a vírus egyik fehérjekomponensét - ezt hasonló módszerrel állítják elő, mint a cukorbetegség kezelésére használt inzulint.

Ez a fehérje nem okoz fertőzést, sem rákot, hanem beindítja a szervezet immunitását, melynek következtében kialakul a védettség a HPV-fertőzéssel szemben.
Egy három oltásból álló kezelés során a szervezetbe juttatott antigén több mint hat évre elegendő antitestet termel, amely leköti, illetve semlegesíti a HPV-vírust.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: