2020-04-27 09:24:24• hírek • Bede Emőke

Még mindig az élen

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ adatai alapján közölte, újabb kanyarós eseteket regisztráltak az elmúlt héten Romániában.

A megbetegedések száma továbbra is lassú, de konstans emelkedést mutat: a betegség 2016-is romániai megjelenése óta nem kevesebb mint 19 881 igazoltan kanyarós páciensről jelentettek az orvosok. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) ugyanakkor azt is közölte, hogy a kanyaró által okozott elhalálozások száma az előző héthez képest nem emelkedett, továbbra is 64 halálos áldozatról van tudomása az intézetnek.


A 2020. április 20. és 2020. április 14. közötti időszakban, az ország 7 megyéjében összesen 68 új megbetegedést regisztráltak. Szatmár megyében 26-ot, Kolozsban 20-et, Suceavában 11-et, Neamt-ban 7-et, Szebenben 2-t, Bihar és Iasi megyékben pedig 1-1 új fertőzést jelentettek a szakhatóság felé. Az intézet által közölt adatok szerint a fertőzöttek túlnyomó többsége egyszer sem volt beoltva a betegség ellen.



Jó tudni: a kanyaróvírus cseppfertőzéssel, vagyis légi úton is terjed, a levegőben akár két órán át is életképes, továbbá négy nappal a betegség tüneteinek megjelenése előtt, valamint utána még négy napon át fertőző marad az, aki elkapta a vírust. Az orvosok folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy a legnagyobb veszélyben a kisgyermekek vannak, közülük is azok, akiknek gyenge az immunrendszerük. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nemcsak gyermekek, de bármilyen életkorú személy elkaphatja a fertőzést azok közül, aki nincs beoltva ellene, és korábban nem esett át kanyarón. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: