2020-07-09 11:23:48• hírek • Bede Emőke

Még mindig aggasztóan sok a kiskorú anya Romániában. Megnéztük, mi a helyzet Szatmár megyében

Fotó: Mentsétek meg a gyerekeket civilszervezet
Fotó: Mentsétek meg a gyerekeket civilszervezet

Ismét olyan összesítésben került az élre Románia, mely sajnos nem válik dicsőségére az országnak, az Eurostat adatai szerint ugyanis az unió területén számon tartott kiskorú édesanyák 23 százaléka Romániában él - hívja fel a figyelmet az aggasztó adatokra a Mentsétek meg a gyerekeket civilszervezet.

Az Országos Statisztikai Hivatal 2019-es esztendőre vonatkozó – még nem véglegesített – adatai szerint a tavaly született gyermekek 9,44 százalékát kiskorú édesanyák hozták világra. 16 831-en 15-ik és 19-ik életévük között jártak a szülés pillanatában, további 700 alkalommal pedig 15 évnél fiatalabb lányok kerültek a szülészetre. Ezzel szemben az olyan államokban mint Dánia, Szlovénia vagy Luxemburg, évente még 50 olyan szülést sem regisztrálnak, ahol az édesanya még kiskorú.


A Mentsétek meg a gyermekeket által 2019 novembere és 2020 januárja között elvégzett szociológiai kutatás eredménye szerint a kiskorú anyák 83 százaléka már nem járt iskolába, amikor részt vett a civilszervezet felmérésében, mi több, 64 százalékuk már azelőtt otthagyta az iskolapadot, hogy várandós lett volna, a szociális ellátórendszerrel pedig alig 2 százalékuk került kapcsolatba.


A várandós vagy már anyává vált lányok megközelítőleg 20 százaléka nyilatkozta azt, hogy a partnerével él egy háztartásban, de csak kevesebb mint 2 százalékuk tette hivatalossá a kapcsolatot az állam előtt is egy házasság révén. Az újdonsült édesapák átlagéletkora 20,6 év, mely mintegy 5 évvel több, mint az anyaság előtt álló lányoké, viszont a skála két végén találunk 14 éves fiút és 39 éves férfit is. Kiderült továbbá az is, hogy a lányok közel 70 százaléka olyan házban lakik, mely legfeljebb két szobával rendelkezik, megfelelő mellékhelyiség azonban csak alig egyharmaduknak áll rendelkezésére.


Mi a helyzet Szatmár megyében?

A téma kapcsán megkerestük a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szóvivőjét, Constantin Demiant is, aki elmondta, csak az idei évben 52 kiskorú édesanya adott életet gyermekének a szatmári kórház szülészeti osztályán, tavaly pedig számuk meghaladta a 100-at is. Az idő előtt anyává váló lányok túlnyomó része 16-17 éves volt a szülés pillanatában, viszont négyen még csak 15-ik életévükben jártak, amikor gyermeket hoztak a világra. "Nagyrészük hátrányos helyzetű környezetből érkezik, legyen szó bizonytalan anyagi helyzetű családokból vagy roma közösségekből származó lányokról. Ilyenkor értesítenünk kell a gyermekvédelmi hatóságot, kivéve abban a helyzetben, ha a lány és az újszülött apja már házastársi kapcsolatban élnek, és biztosítani tudják a gyermek számára a minimálisan elvárható életkörülményeket" - tette hozzá a szóvivő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: