2010-04-22 15:03:55• hírek • MTI

Még mindig a dalai láma látogatása a téma

Bár nem Bukarest hívta meg romániai látogatásra a dalai lámát, s Románia egyetlen Kína létezését ismeri el, ez nem jelenti azt, hogy a buddhista vallási vezető nem léphet be az országba - írta csütörtökön az Új Magyar Szó (ÚMSZ).

A bukaresti napilap utalt arra, hogy a román külügyminisztérium két nappal korábban közleményben határolódott el a dalai láma szeptemberre tervezett erdélyi látogatásától. A román hatóságok nem hívták meg a dalai lámát romániai látogatásra, Bukarest egyetlen Kína létezését ismeri el - állt a közleményben.

"Bukarest álláspontja évek óta ugyanaz: egyetlen Kína létezését ismeri el. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a dalai láma magánemberként nem jöhet Romániába"  - mondta a lap kérdésére Niculescu Tóni külügyi államtitkár.  Emlékeztetett azonban, hogy nem egy európai állam "megsínylette" már a tibeti vallási vezető látogatását, Németország számára például óriási gazdasági veszteséggel járt, hogy Angela Merkel fogadta a tibeti vallási vezetőt.

A dalai láma Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívására készül Erdélybe látogatni szeptember 23-án és 24-én, felkeresi Csomakőröst, Kőrösi Csoma Sándor szülőfaluját, ahol megkoszorúzza az első európai bódhiszattva (buddhista szent) szobrát, majd Sepsiszentgyörgyön tart nyilvános előadást.

Tőkés László sajtóirodája közleményben szögezte le: a dalai láma látogatása nem kérdőjelezi meg az "egy Kína" Románia által vallott elvét. "Őszentsége első romániai látogatása nem politikai, hanem ökumenikus, vallási természetű" - hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő.


Graffiti a dalai lámáról
Graffiti a dalai lámáról


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: