2010-08-02 12:19:17• hírek • Szatmar.ro

Még midig osztják a pénzt a fűtésrendszerekre

Az információhiány lehet az oka annak, hogy csak kevesen érdeklődnek a „Zöld Ház" program iránt. A Szatmár megyének szánt kormánytámogatás összegének fele még rendelkezésre áll.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél július 1-jétől egészen mostanig mindössze 151 magánszemély kérelmezte a környezetbarát fűtésrendszerek támogatását. Ez a létszám igencsak csekélynek mondható, hiszen Hargita megyében például már az első nap többen jelentkeztek, mint itt egy hónap alatt.

A természetvédelmi alapból 110 millió lejt különítettek el a fűtés-előállítás támogatására, ebből az összegből 1.863.427 lejt osztottak le Szatmár megyének. A rendelkezésre álló pénzből eddig 914.000 lej kelt el, tehát a fele még kiosztásra vár, amennyiben lesz, akinek.

A Környezetvédelmi Igazgatóság úgy gondolja, hogy az emberek nincsenek kellőképpen informálva erről a programról és azért nem mernek belevágni. Éppen ezért az intézmény tanácsadást nyújt az érdeklődők számára, hogy beszerezhessenek minden szükséges információt a pályázattal kapcsolatosan. A Kossuth kertben található környezetvédelmi nevelési komplexumban munkaidőn kívül 17 és 18 óra között várják az érdeklődőket, augusztus 2-án, hétfőn.

Valószínűleg egy másik oka annak, hogy nem élnek a lehetőséggel az lehet, hogy az állam által biztosított összeg nem fedezi a természetkímélő fűtési rendszerek megvásárlását, illetve beszerelését. A napkollektorokat és hőszivattyúkat forgalmazó vállalatok szakemberei szerint a költségek körülbelül 50 százalékát teszi ki a támogatás.

Megyénkben a 151 személyből 115-ön napkollektorra pályázik, heten szeretnének hőszivattyúhoz jutni, 29-en pedig a fahulladékos fűtésrendszerek támogatását kérelmezik. Jó hír azok számára, akik csak mostanában kezdtek el érdeklődést mutatni a Zöld Ház program iránt, hogy nem maradtak le még semmiről, hiszen a pénzalap fele még kiosztásra vár. A napelemek és a biomasszán alapuló rendszerek esetén maximum 6000 lejt, hőszivattyúk esetén maximum 8000 lejt fedez az állam.


Még mindig kevesen érdeklődnek a program iránt
Még mindig kevesen érdeklődnek a program iránt


A Zöld Ház program célja olyan újrahasznosítható energiák felhasználásának az elősegítése, amelyet melegvíz illetve hő előállítására használnak fel.
Az iratcsomók nem minden esetben voltak helyesen összeállítva, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség alkalmazottai sokszor találkoztak azzal a problémával, hogy a telekkönyvi kivonatot nem eredetiben csatolták illetve ez nem 2010-ben volt keltezve. A felhívással ellentétben többen töltötték ki kézzel a kérelmezési ívet, ezt számítógépen kellett elvégezni. Felhívják a pályázni kívánók figyelmét, hogy a kérelmet abban a megyében kell leadni, ahová szól a személyi igazolványban szereplő lakhely, még akkor is, ha a hivatalos iratok igazolják, hogy más ideiglenes tartózkodási hellyel rendelkezik.
Azok a személyek, akik ezek után szeretnének élni a kormány által nyújtott segítséggel, minden információt megtalálnak a Hivatalos Közlöny 409-dik, június 16-án kiadott számában, amely a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának honlapjáról is elérhető http://www.afm.ro/program_casa_verde.php címen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: