2010-09-23 17:33:11• hírek • Garzó Ferenc/MTI

A PSD felfüggesztené tisztségéből Basescut

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezni fogja Traian Basescu tisztségéből való felfüggesztését, ha az államfő aláírja a napokban elfogadott új nyugdíjtörvényt - jelentette be csütörtökön Bukarestben Victor Ponta, a párt elnöke.

A politikus szerint ugyanis az említett jogszabályt a Roberta Anastase képviselőházi elnök által elkövetett "csalás" eredményeként fogadta el a törvényhozó testület. Az ellenzékben lévő szociáldemokraták és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint a múlt héten a szavazás pillanatában nem volt meg a teremben a döntéshozatalhoz szükséges minimális létszám, a parlamenti elnök mégis "megállapította" a szavazatképes többség meglétét.

Az adott pillanatban a két ellenzéki párt képviselői kivonultak, tehát valóban viszonylag kevesen maradtak a teremben, de azóta is folyik a vita, hogy hányan is voltak.

Ponta figyelmeztetett: ha Basescu aláírja a nyugdíjtörvényt, a szociáldemokrata párt felszólítja az ugyancsak ellenzéki liberálisokat és konzervatívokat, a kormánykoalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), valamint a (nem magyar) nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióját, hogy együttesen indítsák el az államfő tisztségéből való felfüggesztésének procedúráját. A PNL jelezte, hogy támogatja a szociáldemokrata kezdeményezést.

A PSD és a PNL ugyanis továbbra is tartja magát ahhoz a véleményéhez, hogy a nagyobbik kormánypárthoz - a Demokrata Liberális Párthoz (PD-L) - tartozó Anastase az e párt támogatását élvező Basescuval "összejátszva" vitte véghez ezt a "csalást".

A román képviselőház a múlt héten döntött a törvényről, amely előírja, hogy a nyugdíjkorhatár mind a férfiak, mind a nők esetében 65 év lesz 2030-től, a nyugdíjpont értéke nem növekszik, az eddig kirívóan magas nyugdíjban részesülő közalkalmazottaknak pedig megszüntetik a kiváltságaikat.

Ponta szerint a múlt héten a nyugdíjasokat érintő szavazás előtt két másik jogszabályról tartott elektronikus voksolás 82 honatya jelenlétét jelezte, a PSD és a PNL képviselői ugyanis akkor elhagyták az üléstermet. A szociáldemokrata pártvezér azt állítja: a házelnök bejelentette, hogy elromlott a szavazatszámláló rendszer, és a kézfelemeléssel megtartott végső voksoláson 170 igent számolt össze. Ponta emiatt bűnvádi eljárást is kezdeményezett az elnök asszony ellen.

Roberta Anastase ezzel szemben azzal érvelt: Ponta a feljelentés alapjaként az ülésen készült televíziós felvételekre hivatkozik, ez utóbbiak azt is  igazolják, hogy az ülésről Ponta is hiányzott, ennek ellenére a szavazógép azt jelezte, hogy ő is leadta voksát. A képviselőház elnöke szerint egyébként az ellenzéki képviselők nem kérték a határozatképesség vizsgálatát akkor, amikor elhagyták az üléstermet. E hét elején az ellenzék ismételt szavazást kért, de a testület azt elvetette. A PSD alkotmánybíróságon is készül megtámadni a törvényt.

A parlamenti elnök eközben azzal vádolta meg a PSD-t: komoly összegű pénzt kért a PD-L-től, hogy képviselői elhagyják a termet a szavazáskor, elárulva ezzel a nyugdíjasokat. Ezután az államfő a televízió nyilvánossága előtt határolódott el az egész vitától, elítélve a két párt közötti titkos tárgyalásokat, amelyekre persze szerinte sincs bizonyíték.

A romániai ellenzék mindenesetre alkalmasnak látja a pillanatot, hogy ennek az ügynek a kapcsán kezdeményezze a felfüggesztést. Az utóbbi időben ugyanis lavinaként zuhant az államfő népszerűsége, főleg a megszorító intézkedések miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: