2010-10-11 13:45:42• hírek • mti

Még lóg a levegőben a nyugdíjtörvény

Csak a kormányt támogató parlamenti pártokkal ült le tárgyalni hétfőn Traian Basescu államfő a legsürgősebb törvényalkotási kérdésekről - például a belpolitikai vihart kavaró nyugdíjtörvényről és a hányatott sorsú oktatási törvényről -, mivel az ellenzéki pártok nem voltak hajlandók részt venni a konzultáción.

Basescu azt követően hívta meg konzultációra a parlamenti erők küldöttségeit, hogy a múlt csütörtökön visszaküldte a törvényhozásnak a nyugdíjtörvényt. Méltánytalannak tartotta ugyanis a jogszabályban megállapított, nőkre és férfiakra egyaránt érvényes 65 éves nyugdíjkorhatárt. Azt javasolta a törvényhozó testületnek, hogy a korhatárt csökkentse 63 évre a nők esetében. Érvelése azért volt meglepő, mert a parlamentben elmondott szeptember 21-i "országértékelő beszédében" maga is az egységesített 65 éves nyugdíjkorhatár mellett tört lándzsát.

Valójában sokan ügyes politikai húzásnak tekintik Basescu e lépését, amellyel - mint vélik - sikerült elkerülnie az ellenzék által ellene tervezett "felfüggesztési eljárást". A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ugyanis úgy véli: a nyugdíjtörvényt a képviselőház "csalással" fogadta el. Azt vallják, hogy a szavazás pillanatában a teremben nem volt meg a döntésre jogosult létszám, de a képviselőházi elnök több jelenlévőt számolt össze a valóságosan bent tartózkodóknál. Erre hivatkozva az ellenzék jelezte: ha az államfő aláírja ezt a "csalárd módon" született jogszabályt, kezdeményezni fogják Basescu tisztségéből való felfüggesztését. A PSD az alkotmánybíróságon is megtámadta a törvényt, de a taláros testület azt alkotmányosnak nyilvánította.

Ezek után meglepetést okozott, hogy az államfő az említett érveléssel alátámasztva visszaküldte a törvényt a képviselőháznak. Bukaresti megfigyelők szerint "okafogyottá" tette az ellenzék tervét, ráadásul a nők nyugdíjkorhatárának alacsonyabb szinten tartását éppen az ellenzék akarta, s így a szociáldemokraták és a liberálisok részben elégedettek lehetnek. A kormányban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is örül a fejleményeknek, hiszen ez a szervezet is megszavazni készül a Basescu által javasolt módosítást a nők nyugdíjkorhatárával kapcsolatosan.

A PSD és a PNL félig győzött, de félig vesztett is, hiszen a nyugdíjkorhatárral kapcsolatos álláspontjuk elfogadása mellett az államfő nem tulajdonított jelentőséget az állítólagos "csalásról" szóló ellenzéki érvelésnek. Csak annyit mondott: a szavazás törvényességének megvizsgálása nem lehet az államfő feladata, és ebből a szempontból nincs semmilyen  észrevétele. Ezzel lényegében segítséget nyújtott az általa támogatott nagyobbik kormánypártnak, a Demokrata Liberális Pártnak (PD-L), amelyhez  Roberta Anastase, a csalással vádolt képviselőházi elnök tartozik.

Ezek után azonban a magát "megcsúfoltnak" érző ellenzék úgy döntött: nem tesz eleget az államfő mostani meghívásának. Így Basescu csak a PD-L, az RMDSZ és a kormányt a parlamentben támogató függetlenek (UNPR), illetve a (nem magyar) nemzeti kisebbségek delegációival vitatja meg a megszavazásra váró jogszabályokat (nyugdíjtörvény, tanügyi törvény), a jövő évi állami és társadalombiztosítási költségvetés, valamint az Európai Unió 2020-as stratégiájának elfogadásából származó kötelezettségek témáját.

Traian Basescu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: