2011-10-26 15:56:02• hírek • Kocsis Zoltán

Még legkevesebb nyolc millió euróra lehet pályázni

Október 26.-tól január utolsó napjáig lehet benyújtani azokat a pályázatokat, amelyek az ENPI Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Határon Átívelő Együttműködési Program keretein belül zajlanak. A megpályázható teljes összeg nyolc millió euró, ám ez akár több is lehet.

Az ENPI-program ugyanis 2008-ben indult és ez már a harmadik, egyben utolsó pályázati szakasza. Amennyiben a második szakaszból marad némi pénzösszeg, akkor azt is átcsoportosítják a most megpályázható összegek mellé.

Az Európai Unió összesen 14 olyan határon átívelő programot finanszíroz, amely az államszövetség külső határain nyúlik át, magyarán, amely az unió szomszédait érinti. Ezek összköltségvetése 930 millió euró, ebből 68,638 millió euróval gazdálkodhat Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Határon Átívelő Együttműködési Program.

A programban két magyar (Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg), két szlovák (Kassa és Eperjes), három román (Máramaros, Szatmár és Suceava) és három ukrán (Kárpátalja, Ivano-Frankivszk és Csernyivci) megye illetve terület vesz részt. A program célja, hogy a három ukrán területet minél inkább felzárkóztassa, megkönnyítve ezzel az esetleges uniós csatlakozást. Éppen ezért, a legfőbb kitétel, hogy egy pályázatban legalább egy ukrán terület érintve legyen (ez viszont nem elegendő Suceava és Csernyovisci esetében, mert ők ketten egy másik programnak is részei).

A program elsődleges célja a turizmus és a kis-és középvállalkozások fejlesztése, másodlagos célja a környezetvédelem, harmadlagos pedig az emberek és az intézmények együttműködése. Pályázhatnak országos és regionális szervezetek, intézmények, fejlesztési ügynökségek, kis-és középvállalkozások, civil szervezetek, egyházak.

Amint azt a szerdai sajtótájékoztatón dr. Szakács Áron és Danku Pál elmondták, az első pályázati szakaszban összesen tizennégy olyan pályázat nyert és kötött szerződést, amelynek van szatmári érdekeltsége. A második szakaszban még egyelőre a szerződéskötésnél tartanak, itt tizenegy szatmári érdekeltségű projekt kaphat szerződést.

A harmadik szakaszban pedig 2012 január 31., budapesti idő szerint délután 14.00 óráig lehet leadni. Bővebb információkat a www.huskroua-cbc.net címen találhat az érdeklődő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: