2009-06-01 13:42:20• hírek • Parajdi Andrea

"Meg kell szüntetni a balkáni mentalitást"

A romániai régiók átszervezését és a fülkés ügyfélfogadás megszüntetését szorgalmazza az RMDSZ. Az intézkedések szükségességét és előnyeit Winkler Gyula, az RMDSZ Európai parlamenti képviselőjelöltje Szatmár megyei kampányútja során ismertette.

Erdei D. István, román parlamenti képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatót Szatmár megyei kampányútja során Winkler Gyula, EP-képviselőjelölt. A magyar összefogás listáján második helyen szereplő jelölt, megyei tanácsosként, alprefektusként, román parlamenti képviselőként, miniszterként és 2007 óta Európa Parlamenti képviselőként is helyt állt a politikai életben.

„Mindvégig azért dolgoztam, hogy az RMDSZ a regionális politikáját úgy tudja felhasználni, hogy ez a közösségünk javát szolgálja. Ennek egyik útja, hogy Erdélyt és a régiót modernizáljuk, a településeket európai arculatúvá alakítsuk át "- magyarázta Winkler Gyula képviselőjelölt, aki elmondta: tavaly ősszel a régiók átalakításáról benyújtottak egy törvénytervezetet amelyet, most az új törvényhozási ciklusban ismét előterjesztettek.

Az RMDSZ szerint az ország nyolc régióra való felosztása nem elegendő, hiszen egyáltalán nem hatékony eszköze az uniós támogatások lehívásának, nem beszélve arról, hogy az egy régióhoz tartozó települések oly távolra esnek egymástól, hogy nem csoda ha nincsen közös fejlesztési elképzelésük. „Tizenöt régió létrehozását javasoljuk, amelyek legyenek hagyományos alapokra fektetve, ugyanis a hagyomány az kohéziót teremt, enélkül egyetlenegy régió sem működhet"- fejti ki Winkler. Mint mondja idővel a régióknak adminisztratív hatásköre is lehetne, amelyet választott politikai alakulatok működtetnének: ezek a hatáskörök tennék lehetővé, hogy a fejlesztési régiók felcsatlakozzanak az európai trendekhez.

- Itt Szatmáron, akárcsak Temes megyében más régiók is vannak, hiszen hármashatár fekvésű megyékről van szó, ahol közös kisebbségeket választ el az államhatár. Ha a kormány teljesíti a vállalásait 2011 áprilisában csatlakozhatunk a schengeni övezethez, s onnantól kezdve csak egy országtáblára lesz szükség, amely jelzi majd az egykori határterületet. Egy valamire azonban nagyon kell figyelnünk, még pedig a határon kívül maradt vajdasági és kárpátaljai magyarokra - váltott témát a képviselőjelölt.

Véleménye szerint az erdélyi magyaroknak át kell lépniük abba a szerepbe, amikor az anyaország közösségével egyenrangúvá válnak, és ki kell terjeszteniük a felelősségüket a még határon kívül maradt magyarságra. „Lehetőségünk lesz arra, hogy a Trianoni döntés által szétszakadt régiókat ismét egyesítsük"- teszi hozzá Winkler.

A képviselőjelölt elmondta az RMDSZ minden politikai eszközét felhasználja arra, hogy megvédje a közösségét, éppen ezért a magyar tisztségviselők leváltását sem fogja tétlenül nézni. „Tiltakozni fogunk a kormányon lévő nagy koalíció minden olyan intézkedése ellen, amely nem veszi figyelembe az etnikai arányokat"- mondja Winkler.

Ezek mellett pedig az RMDSZ azt is szorgalmazni fogja a jövőben, hogy megszűnjön a régi balkáni mentalitás, ennek egyik eszköze az ügyfélfogadó fülkék felszámolása lenne. -Romániában úgy lett a közigazgatási intézményekben az ügyfélfogadás kialakítva, hogy az állampolgároknak mindig meg kelljen hajolni az ügyintézők előtt. Az állampolgár nem alárendelje az államnak, „szerződéses" viszonyba vannak egymással, ahol mindkét fél kap és nyújt is valamit. Ebben az országban ez a mentalitás még nem alakult ki - vázolja a problémákat Winkler, hozzáteszi: őszre egy olyan törvénytervezetet készítenek elő, amelyben európai példákkal javasolni fogják a közigazgatás és minden hatóság átszervezését az ügyfélfogadásokat illetően.

Winkler Gyula, EP-képviselőjelölt közel tízezer kilométert tett meg kampányútja során, hogy az ilyen és az ehhez hasonló problémákat megismertesse az Erdélyi közösséggel, hangsúlyozza a magyar összefogás üzenetét, és kiemelje a június 7-i választásokon való részvétel fontosságát.


Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje a balkáni mentalitás megszüntetését szorgalmazza
Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje a balkáni mentalitás megszüntetését szorgalmazza


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: