2008-12-17 16:02:24• hírek • Parajdi Andrea

Meg kell húzni a nadrágszíjat

Még sosem volt olyan megszorított költségvetése Szatmárnémetinek, mint amelyet jövő évre állít össze a városi tanács. Ilyés Gyula polgármester szerint, jövőre az történik majd, amire ezidáig még nem volt példa: a város saját jövedelméből nem futja majd beruházásokra.

A 2009-es év megszorított költségvetésére, a város jövedelmeinek csökkenése miatt van szükség. A legnagyobb gond az, hogy míg a bevételek csökkennek, a kiadások növekedni fognak. Drágább lesz az energiaellátás, az útkarbantartások, a zöldövezet gondozása és még a fizetések is emelkedni fognak - magyarázta Ilyés Gyula polgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

-Itt most kizárólag azokról az összegekről beszélünk, amelyek a saját jövedelmünk részét képezik, és amelyek sorsáról a tanács rendelkezik, szóval nem a kormány célirányos átutalásairól van szó -pontosít Ilyés.

Ilyés mint mondja, vannak a városnak olyan szükséges költségei, amelyekre mindenképpen pénzt kell fordítani, viszont minden olyan kiadásnál, ahol le lehet faragni bizonyos összegeket, ott eszközölni fogják a megszorítást.

Ilyen kiadáscsökkentő megoldás lesz például a közvilágítás koncesszióba adása, amelynek során energiatakarékos égőket, és lámpákat fog felszerelni a közvilágítást karbantartó cég. Ilyés azt is elmondta, jövő évben a Polgármesteri Hivatal biztosan nem fog állásokat meghirdetni. A kisebb költségvetés miatt jövő év első felében biztosan háttérbe szorulnak a beruházások és a különböző fejlesztések, hiszen ezek azok a kiadástípusok, amelyeket olyan módon lehet halasztani, hogy azok közvetlenül nem befolyásolják a közösség életét.

-A 2009-es év költségvetésének elfogadása során, nagyon szigorú kereteket betartva döntenek majd a tanácsosok. A kiadásokba bele kell foglalni, az uniós projektek tanulmányainak előkészítéséhez szükséges összegeket is, azért, hogy jövőre is pályázhassunk uniós finanszírozásokra - fejtette ki a polgármester.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: