2011-01-31 17:04:56• hírek • szatmar.ro

Még igényelhető a védőoltás

Még mindig igényelhető a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes oltás Szatmár megyében.

Tavaly március óta nem csak a diáklányok, hanem bárki igényelheti a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes oltást az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján. Erre Szatmár megyében is mód van, a szakrendelések során, illetve a háziorvosoknál kell ezeket igényelni – tájékoztatta portálunkat a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság részéről dr. Lidia Tâmaş.

Az immunizálás pedig nagyon fontos lenne, hiszen a méhnyakrák, sajnos, igen nagy számú nőt érint: évente 500 ezer új esetet diagnosztizálnak, a betegek 30 százaléka pedig 15 és 44 év közötti. Európa-szerte 18 percenként szedi áldozatát ez a borzasztó betegség, Romániában pedig 6,3-szor magasabb ez az arány, mint az Európai Unió többi országaiban.

A HPV-elleni oltás, a rendszeres szűrésekkel, több mint 90 százalékkal csökkenthetné a méhnyakrák kialakulásának veszélyét - azonban Romániában még igencsak ódzkodnak a vakcinától, annak ellenére, hogy például Olaszországban a lánygyermekek kötelező oltásai között szerepel, így ott mára drasztikusan lecsökkentek a méhnyakrákos esetek.

A vakcina megjelenése óta több mint 36 millió dózist, azaz 12 millió oltást adtak be szerte a világon. Egy három oltásból álló kezelés, a szervezetbe juttatott antigén több mint hat évre elegendő antitestet termel, amely leköti, illetve semlegesíti a HPV-vírust. Romániában naponta négy nő hal meg méhnyakrákban. A HPV elleni oltással és a rendszeres nőgyógyászati szűréssel azonban mindez kivédhető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: