2007-11-02 18:47:46• hírek • István Löchli

Rothadó bálnahús a szemétlerakóban

Zöld aktivisták 200 tonna barázdás bálnáktól származó húst és bálnazsírt fedeztek fel egy lerakóban.

Az izlandi kormány által hangoztatott fenntartható bálnavadászat álcája csúfosan lehullott, miután Greenpeace aktivisták 200 tonna barázdás bálnáktól származó húst és bálnazsírt fedeztek fel egy lerakóban, melyeket további toxikológiai tesztelések céljából tároltak ott. Emellett még 179 tonna rothadó bálnacsontot és belső szerveket is találtak ugyanott.

Az izlandi bálnahúst és zsírt Japánba exportálják annak ellenére, hogy még a vadászok állítása szerint sem alkalmasak azok emberi fogyasztásra a nagymértékű szennyeződések miatt.

A japán bálnavadászati flotta éppen most készül újabb 10 barázdás bálna és további 935 csukabálna leölésére a Dél-tengeri Bálnarezervátum területén annak ellenére, hogy hatalmas, 4400 tonna eladatlan bálnahús tartalékuk van még a japán hűtőházakban. A tavalyi év végén az izlandi kormány által kiadott kereskedelmi engedéllyel egyetlen bálnavadász hét védett barázdás bálnát ölt meg.

“Izland azt állítja, hogy kereskedelmi bálnavadászatuk fenntartható – de hogyan állíthatják ezt, amikor védett állatokra vadásznak hazai kereslet nélkül, és amikor Japánban túlkínálat van a bálnahúsból?”- mondta Frode Pleym, a Greenpeace kampányszervezője. - Japán és Izland a hazai és nemzetközi ellenállást semmibe véve, továbbra is vadássza a bálnákat, annak ellenére, hogy nem indokolja azt sem tudományos, sem gazdasági, sem környezeti érdek.”

A Greenpeace elindította eddigi legnagyobb globális megmozdulását. Emberek tízezrei kampányolnak a bálnavadászat ellen egy új honlapon: http://whales.greenpeace.org. A megújult és kibővült kampánycsapat első követelése, hogy a bálnavadászat ellen voksoló országok újítsák meg a Bálnavadászati Tanácsot (IWC) és ne jelenjenek meg a jövő hónapban Tokióban megrendezésre kerülő konferencián, melyet a japán kormány finanszíroz.

“A Nippon Kutató Központ által végzett legújabb közvéleménykutatás szerint a japán emberek 69%-a ellenzi a bálnavadászatot - mondta Junichi Sato, a japán Greenpeace kampányszervezője. – Az sem meglepő, hogy ilyen hatalmas mennyiség van még raktáron a bálnahúsból, hiszen ugyanez a felmérés azt mutatja, hogy az emberek 95%-a soha, vagy csak nagyon ritkán eszik bálnahúst. Itt az ideje, hogy a kormányok a bálnák megmentése mellett kötelezzék el magukat, és nem egy régimódi, nem kívánatos és értelmetlen iparág mellett.”

A Greenpeace Esperanza nevű hajója a déli tengerek felé vette az irányt, hogy újra a vadászok szigonyai és a bálnák közé álljon, és megpróbálja megmenteni ezeket a gyönyörű óriásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: