2010-10-13 17:22:07• hírek • Póti Orsolya

Elindult a mesteri képzés a szatmári BBTE-n

Többen is érdeklődtek a BBTE „Hatékony kommunikációs és nevelési stratégiák a közoktatásban" elnevezésű mesteri képzés iránt: a hallgatók száma tizenhétre kerekedett. Legtöbben a kötelező nyelvvizsga miatt riadtak vissza - tájékoztatott Végh Balázs Béla egyetemi tanár.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémetiben kihelyezett tagozata a már évek óta működő óvoda és iskolapedagógia szak mellett "Hatékony kommunikációs és nevelési stratégiák a közoktatásban" elnevezéssel mesteri képzésre jogosult a 2010/2011-es egyetemi évvel kezdődően.

Ezt a jogosultságot az intézmény fejlődésének, önállósodásának és az itt tevékenykedő oktatók és hallgatók egy évtizedes munkája elismerésének tekintik. A bolognai egyetemi rendszer második fokozatát jelentő mesteri képzés feladata összetett, egyrészt szakirányú képzést nyújt, másrészt felkészít a tudományos-kutatói munkára.

Végh Balázs Béla egyetemi tanár elmondása szerint, többen is érdeklődtek a mesteri képzés iránt, azonban sokan a kötelező nyelvvizsga miatt riadtak vissza. A kimondottan pedagógia jellegű, magyar nyelvű mesteri képzésen jelenleg tizenhét diák vesz részt, amelyből tizenhat hallgató támogatott helyet kapott.

Az előadások pénteken és szombatonként zajlanak, amelyeket a helyi tanárokon kívül kolozsvári oktatók tartanak. Az előadásokon való részvétel bizonyos százalékban nem kötelező, viszont fontos a gyakorlati képzéseken való megjelenés, mivel az oktatók, akik az ismeretszerzés módjában szeretnének irányító szerepet vállalni, a performanciára, a teljesítményre fektetik a hangsúlyt.

A képzés teljesen törvényes, a szenátus által elfogadott; az itt megszerzett diploma egyenértékű a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem mesteri képzésein megszerzett diplomával. A négy félévből álló képzés szakmai felkészültséget nyújt a pedagógiai pályán, különböző vezető és irányító pozíció megszerzéséhez ad lehetőséget. Továbbá a képzés utat nyit a doktori fokozat megszerzéséhez, mivel a vele járó tudományos-kutatói munka szoros kapcsolatban van a bolognai egyetemi rendszer harmadik fokozatával, a doktori képzéssel. Ezért olyan témák is kijelölhetők a mesteri kutatásban, amelyek majd a doktori képzésben folytathatók.

A költségtérítéses hely 2.600 lejbe kerül, amelyet négy részletben lehet kifizetni. A képzés egy 40 oldalas szakdolgozat megvédésével zárul.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: