2012-01-10 10:13:42• hírek • MTI

Még a választások előtt bomlik a koalíció?

Egyes román elemzők szerint már az őszi romániai választások előtt felbomolhat a jelenlegi kormánykoalíció, amelynek pártjai között több kérdésben ellentét van.

Hétfőn tartotta első idei tanácskozását a román kormánykoalíció, amelyet a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkot, de a parlamentben támogatják őket a független honatyákat és a nemzeti kisebbségek képviselőit tömörítő parlamenti frakciók is. A tanácskozás után a pártok külön-külön is ismertették a saját 2012-es célkitűzéseiket, amelyekből kiderül, hogy számos kérdésben különböznek az álláspontok.
A koalíció legerősebb pártja, a PD-L Emil Boc miniszterelnök és pártelnök révén bejelentette, hogy számukra 2012-ben prioritás marad egyebek között a tavaly meghiúsult közigazgatási reform és az alkotmánymódosítás.

A közigazgatási reformot - ami a romániai megyék számának jelentős csökkenését jelenti - Traian Basescu is szorgalmazza, ő a múlt héten jelentette be, hogy nem hajlandó lemondani erről a reformról, amelyet már az ősszel egy időben megtartott önkormányzati és parlamenti választások előtt el kellene fogadnia a parlamentnek.
A megyék számának csökkentésével főként az RMDSZ nem ért egyet a kormánykoalícióban. A szövetség részéről Fekete Szabó András szenátusi frakcióvezető megismételte, hogy választások előtt felelőtlenség elindítani a közigazgatási reformot, hiszen ezzel a "feje tetejére" állítják az országot. A szövetség szerint az uniós pénzek lehívása hatékonyságának növelése érdekében elsősorban a jelenleg már létező gazdasági fejlesztési régiókat kellene átszervezni. A közigazgatási reformot azért is elutasítja az RMDSZ, mert a Basescu és a PD-L által tervezett nyolc óriásmegyében a romániai magyarok számaránya jelentős mértékben csökkenne.

A kormánykoalícióban az egészségügy reformja kapcsán is viták merültek fel. Basescu és az őt támogató demokrata pártiak privatizálni szeretnék az egészségügyet. Az RMDSZ-nek fenntartásai vannak a tervvel kapcsolatban amiatt, hogy nem biztosít elegendő kontrollmechanizmust, amelyekkel az állam az esetleges privatizáció után beleszólhat és hatékonyan felléphet a rendszer visszásságai ellen.
A PD-L és az RMDSZ az alkotmánymódosítás ügyében sem ért egyet. A demokrata pártiak egykamarássá akarják változtatni a jelenlegi kétházas törvényhozói testületet, amelynek létszámát a jelenlegi mintegy 470 főről 300-ra csökkentenék. Az RMDSZ azért nem akarja ezt elfogadni, mert a csökkentett létszámú parlamentben jelentősen meggyengülne a romániai magyarság parlamenti képviselete.

Kormányülés - különböznek az álláspontok a kormánykoalícióban

A számos nézeteltérés hatására egyes román elemzők úgy látják, hogy a kormánykoalíció már az őszi választások előtt felbomolhat. Cristian Parvulescu politikai elemző szerint 2012 folyamán a PD-L megpróbálja kiszorítani a kormányból az RMDSZ-t, és közeledni fog az ellenzék fő erejét képező Szociáldemokrata Párthoz (PSD), amellyel együtt például módosíthatja az alkotmányt.

Sebastian Lazaroiu szociológus szerint is újból megalakulhat a PD-L és a PSD alkotta nagykoalíció, amely 2009-ben mintegy kilenc hónapon keresztül kormányzott. A két nagypárt esetleges újbóli frigye az ellenzék soraiban is gyökeres átrendeződést eredményezhet.

Jelenleg a PSD a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Konzervatív Párttal (PC) alkot közös szövetséget Szociálliberális Szövetség (USL) név alatt. A PSD-nek a PD-L-hez való közeledése ennek a szövetségnek a felbomlását is maga után vonná, ami Lazaroiu szerint azért valószínű, mert az USL támogatottsága a tavaly év eleji megalakulása óta folyamatosan csökken a közvélemény-kutatásokban. Az USL a kezdeti 60 százalékos támogatottság után tavaly év végén már 50 százalék alá csökkent.

Az ellenzéki USL persze így is a legnépszerűbb politikai szövetség Romániában, de nekik az alapvető célkitűzésük a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzése. Ez azért fontos nekik, hogy a három párti szövetség egyedül alakíthasson kormányt, és Basescu kénytelen legyen az ő miniszterelnök-jelöltjüket felkérni kormányalakításra.
A PSD vezetői cáfolták ezt a forgatókönyvet, azt viszont leszögezték, hogy a választások után nem akarják bevenni a kormányba az RMDSZ-t, ha ez utóbbi bejut majd a parlamentbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: