2019-06-14 06:25:04• hírek • Bede Emőke

Medvecsaládot filmeztek a Kisköves hegycsúcs közelében

Fotók: Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat Facebook-oldala
Fotók: Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat Facebook-oldala

Ritka képsorokat örökített meg a Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat egyik munkatársa: a videón egy anyamedve és három bocsa látható, amint önfeledten játszanak, majd lassan eloldalognak.

Épp ennek okán a közszolgálat hivatalos Facebook-oldalán néhány jó tanácsot fogalmazott meg mindazok számára, akik az érintett zónában túráznának. Első, s talán egyik legfontosabb intelmük arra kéri a kirándulókat, hogy maradjanak mindig az előre kijelölt túraösvényeken, ne használjanak rövidítéseket, hiszen az ember által járatlan területeken sokkal nagyobb valószínűséggel lehet vadállatokkal találkozni. Túrázás közben folyamatosan beszélgessenek a résztvevők, hiszen a különféle zajok általában távol tartják az állatokat. Akik pedig nem kifejezetten kirándulni, hanem inkább gombát szedni indulnak, folyamatosan tartsák nyitva szemüket és fülüket, s ha esetleg zajokat hallanának a bozótból, azonnal vonuljanak biztos helyre.
 


A legrosszabbul akkor járhat a túrázó, ha barna medvével találkozik a hegyvidéki kalandozások során. A barna medve többnyire magányosan barangol a területén, az élelemkeresés során akár több tíz kilométert is meg tud tenni egyetlen nap alatt. Azt azonban fontos kiemelni, hogy csak akkor támad, ha veszélyben érzi magát, igaz ez főként a bocsokkal rendelkező nőstényekre


A Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat közleménye szerint az utóbbi években egyre több medvenyomra bukkantak, ami arra enged következtetni, hogy a vadállattal való találkozás esélye is megnőtt. Épp ezért ajánlatos megszívlelni tanácsaikat, ha megyénk hegyvidékein kalandozunk.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: