2010-06-01 11:23:03• hírek • Szatmar.ro

Meddig viszi a szél a házigazdát?

Franciaország mellett a „latin-amerikaiak" az A csoport favoritjai.

Alig több, mint egy hét választ el minket a földkerekség a nyári olimpiai játékok utáni második legnagyobb rendezvényétől, a labdarúgó világbajnokságtól. A 19. torna sokak szerint premiert hozhat, amennyiben Spanyolország életre kelti esélyeit, de egy premiert máris „behúzott" a viadal: ez az első világbajnokság, amelynek Afrika ad otthont. (Ez egyben azt is jelenti, hogy immár csak Óceánia nem rendezett foci-vb.-t.)

Sorozatunkban nem vállalkozunk arra, hogy megjósoljuk, Olaszország megvédi-e címét, Brazília megnyeri-e hatodik elsőségét vagy Spanyolország először felér-e a csúcsra. Arra viszont igen, hogy néhány szóban bemutassuk a nyolc csoportot és az őket alkotó csapatokat. Értelemszerűen az A csoporttal kezdünk.

Az első kvartettbe pedig rögtön egy nagyágyút, a legutóbbi döntős és a 12 évvel ezelőtti győztes Franciaországot sorsolták tavaly decemberében. A gallok egyértelmű esélyesei a csoportnak, még akkor is, ha az utóbbi években igen halovány teljesítményt nyújtanak (ne feledjük, bírói segítség nélkül most Írországról szólna a cikk egy része). A francia keretet kétségtelenül klasszisok, de leginkább megfáradt klasszisok alkotják, hisz a csapat gerincét képezők közül Abidal, Gallas, Henry, Anelka, Govou, Cissé már harminc körül járnak, maguk mögött hagyva jónéhány nagy csatát. A fiatal titánok, mint Clichy, Ribery, Gourcuff, Diaby, Valbuena persze lendületet adhatnak az együttesnek, amelyről tehát azt is elmondhatjuk, hogy megfelelő keveréke a rutinos és sikerre éhes futballistáknak. Hogy a galloknak mekkora a merítési lehetőségei, azt jól példázza, hogy az arsenalos Nasri vagy a realos Diarra be sem fért az utazók közé. A franciák gyenge pontja, és ezt más sokszor sokan elmondták, Raymond Domenech szövetségi kapitány, akinek a kezei alatt alig találni olyan meccset, amelyet „tanítványai" a tőlük elvárt szinten teljesítettek volna.

Összességében a csapatnak kötelessége kijutnia a négyesből, ám ne feledjük: két évvel ezelőtt az Európa-bajnokságon már megesett velük az a szégyen, hogy „bennragadtak". Igaz, a mostani közel sem halálcsoport. De nem is könnyű!

Franciaország kerete:
kapusok: Hugo Lloris (Olympique Lyon), Steve Mandanda (Olympique Marseille), Cédric Carrasso (Girondins Bordeaux)
hátvédek: Anthony Réveillére (Olympique Lyon), Bacary Sagna, William Gallas, Gae:l Clichy (Arsenal), Éric Abidal (FC Barcelona), Sébastien Squillaci (FC Sevilla), Patrice Evra (Manchester United), Marc Planus (Girondins Bordeaux)
középpályások: Jéremy Toulalan (Olympique Lyon), Alou Diarra (Girondins Bordeaux), Florent Malouda (Chelsea), Franck Ribéry (Bayern München), Yoann Gourcuff (Girondins Bordeaux), Abou Diaby (Arsenal)
csatárok: Thierry Henry (FC Barcelona), Nicolas Anelka (Chelsea), Djibril Cissé (Panathinaikosz), Sidney Govou (Olympique Lyon), André-Pierre Gignac (Toulouse), Mathieu Valbuena (Olympique Marseille)


Henry utolsó nagy tornájára készül
Henry utolsó nagy tornájára készül


Nehéz megmondani, hogy a második helyre Uruguay-nak vagy Mexikónak van nagyobb esélye odaérni, a keretet alkotó játékosok nevei alapján azonban talán mégis a dél-amerikaiak vannak fórban. Ahol ugyanis egy Muslera (Lazio) védi a kaput, Caceres (Juventus), Fucile (Porto) vagy Godin (Villarreal) védekezik, a középpályát pedig Gargano (Napoli), Perez (Monaco) vagy Cavani (Palermo) alkotja, ott nagy dolgok születhetnek. És akkor még nem is beszéltünk a csapat két legnagyobb értékéről, a támadósort alkotó Forlán (Atletico Madrid) és Suarez (Ajax) párosról. Ott van a keretben továbbá a Kolozsvári CFR korábbi balszélsője, a jelenleg a Portót erősítő Alvaro Pereira is. A kispadon Oscar Washington Tabaréz ül, aki megfordult Európában is a Cagliari és a Milan csapatainál.

Uruguay tehát remek gárdával érkezik Dél-Afrikában, a torna egyik meglepetés-csapata is lehet.

Uruguay kerete:
kapusok: Fernando Muslera (Lazio), Juan Castillo (Deportivo Cali), Martín Silva (Defensor Sporting)
védők: Diego Lugano (Fenerbahce), Diego Godín (Villarreal),  Martín Cáceres (Juventus), Andrés Scotti (Colo Colo), Mauricio Victorino (Universidad de Chile), Jorge Fucile (FC Porto)
középpályások: Diego Pérez (AS Monaco), Sebastián Eguren (AIK Stockholm), Maximiliano Pereira (Benfica), Alvaro Pereira (Porto), Walter   Gargano (Napoli), Ignacio González (Valencia), Nicolás Lodeiro (Ajax Amsterdam), Alvaro Fernández (Universidad de Chile), Egidio Arévalo Ríos (Penarol)
csatárok: Sebastián Abreu (Botafogo), Diego Forlán (Atlético Madrid), Luis Suárez (Ajax Amsterdam), Sebastián Fernández (Banfield), Edinson Cavani (Palermo)


Uruguay meglepetést is okozhat
Uruguay meglepetést is okozhat


Hogy Uruguaynak ne legyen könnyű dolga, arról elsősorban Mexikó tehet. Az aztékok kerete, némileg szokatlan módon, szintén hemzseg az európai sztárgárdákban futballozó játékosoktól (elég, ha a barcelonai Marquezre, az eindhoveni Salcidóra és Rodriguezre vagy az arsenálos Velára gondolunk). Ott lesz a tornán a már 37 esztendős legenda, Cuauhtemoc Blanco is, de gárda legnagyobb sztárja az a Javier Hernandez lehet, aki a felkészülési meccseken szórta a gólokat és aki a vb. után a Manchester Unitedben folytatja pályafutását. Mexikó legnagyobb erőssége azonban a kispadon van, a korábban az Osasunát és az Atletico Madridot is sikeresen vezető Javier Aguirre személyében, aki talán az A csoport legjobb edzője.

Nehéz megmondani, hogy Mexikó mire lehet képes, de mindaz igaz lehet rá, amit Uruguayról írtunk: a torna meglepetése lehet. Ha lebirkózza Uruguayt vagy esetleg Franciaországot.

Mexikó kerete:
kapusok: Guillermo Ochoa (America), Oscar Perez (Chiapas),  Luis Ernesto Michel (Guadalajara)
védők: Rafael Marquez (FC Barcelona), Ricardo Osorio (VfB Stuttgart), Hector Moreno (AZ Alkmmar), Francisco Rodriguez (PSV Eindhoven), Carlos Salcido (PSV Eindhoven), Paul Aguilar (Pachuca), Efrain Juarez (Pumas UNAM)
középpályások: Jonny Magallon (Guadalajara), Jorge Torres Nilo (Atlas), Gerardo Torrado (Cruz Azul), Israel Castro (Pumas UNAM), Andres Guardado (Deportivo La Coruna)  
támadók: Pablo Barrera (Pumas UNAM), Adolfo Bautista (Guadalajara), Alberto Medina (Guadalajara), Cuauhtemoc Blanco (Veracruz), Javier Hernandez (Guadalajara), Giovani dos Santos (Galatasaray), Guillermo Franco (West Ham United), Carlos Vela (Arsenal)


Mexikó is meglepetés-csapat lehet
Mexikó is meglepetés-csapat lehet


Dél-Afrika házigazdaként alanyi jogon lehet ott a tornán és talán nem túlzás kijelenteni: másként nem is jutott volna ki. Hiába ül a kispadon Carlos Alberto Parreira, aki 1994-ben a csúcsra ért Brazíliával (igaz, négy évvel ezelőtt csúnyán megégett selecaóval), a bafana-bafana...mondjuk ki, gyenge! Az utóbbi egy ében sikerült kikapniuk Mozambiktól és Namíbiával is csak ikszre futotta. Igaz, idén jobban választottak ellenfelet, hisz a Thaiföld, Guatemala vagy Szváziföld elleni siker legalább a fiúk önbizalmának jót tett. Dél-Afrika harmadszor szerepelhet a vb.-n: érdekesség, hogy 1998-ban is az A csoportba sorolták Franciaország mellé, amely akkor történetesen a házigazda volt. Akkor azonban olyan játékosok alkották a déliek keretét, mint Hans Vonk, Mark Fish, Lucas Radebe, John Moshoe, Phil Musinga, Quinton Fortune vagy Shaun Bartlett.

A mostani csapatban is van ugyan egy-két játékos, aki Európában játszik, de Pienaaron (Everton) és Moonon (PAOK Szaloniki) kívül a többiek (Mokoena, Dikgacoi, Sibaya) csak kiegészítő emberek. Figyelni kell azonban Anele Ngoncára, a belga Genk fiatal védője, amellett, hogy Köteles, Tőzsér és Tóth csapattársa, a Jupiler League egyik nagy ígéretének számít. Nagy luxus ugyanakkor egy ilyen csapattól, hogy a spanyol Santander védőjére, Nasif Morrisra nem számít. Kimaradt a keretből továbbá Dél-Afrika egyedüli sztárja, a West Hamben futballozó Benny McCarthy, akinek a hírek szerint nem sikerült a kért szintre lefogynia...


Dél-Afrika nem sok jóra számíthat
Dél-Afrika nem sok jóra számíthat


Hogy a csapat meddig juthat el, az nagyban függ a FIFA-tól. Emlékezhetünk, 2002-ben a társrendező Dél-Koreát az elődöntőig a bírók úgy nyomták, ahogy nem szégyellték. Mert hát mit ér egy nagy torna gyenge házigazdával.. Ugyanakkor, a labdarúgás érdekében remélhetjük, hogy ezúttal csak saját és a szurkolók erejére támaszkodhat Dél-Afrika.

Dél-Afrika kerete:
Kapusok: Itumeleng Khune (Kaizer Chiefs), Moeneeb Josephs (Orlando Pirates), Shu-Aib Walters (Maritzburg United)
Hátvédek: Matthew Booth (Mamelodi Sundowns), Siboniso Gaxa (Mamelodi Sundowns), Bongani Khumalo (SuperSport United), Tsepo Masilela (Maccabi Haifa), Aaron Mokoena (Portsmouth), Anele Ngcongca (Racing Genk), Siyabonga Sangweni (Golden Arrows), Lucas Thwala (Orlando Pirates)
Középpályások: Lance Davids (Ajax Cape Town), Kagisho Dikgacoi (Fulham), Teko Modise (Orlando Pirates), Reneilwe Letsholonyane (Kaizer Chiefs), Siphiwe Tshabalala (Kaizer Chiefs), Thanduyise Khuboni (Golden Arrows), Steven Pienaar (Everton), MacBeth Sibaya (Rubin Kazany)
Csatárok: Katlego Mphela (Mamelodi Sundowns), Siyabonga Nomvethe (Moroka Swallows), Bernard Parker (FC Twente), Surprise Moriri (Mamelodi Sundowns)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: