2011-07-26 16:48:13• hírek • Kocsis Zoltán

Meddig bírja még a posta főépülete?

Szatmárnémeti hajdani főutcáján, az egykori Rákóczi, ma Mihai Viteazul utcán szomorkodik, omladozik a város egyik legimpozánsabb középülete, a Posta főépülete, vagy ahogy a köznyelv ismeri, az egyes számú posta.

Az épület az egykori Rákóczi-udvarház helyén 1892-ben készült el a budapesti Bieberbauer István tervei szerint és akárcsak a századforduló legtöbb középülete, ez is eklektikus stílusban épült. Százharminc évvel később viszont gyors ütemben megy tönkre, degradálásának megállítására pedig gyakorlatilag semmilyen kilátás sincs.

„Szinte folyamatosan kérvényezzük, hogy a felújításra pénzre van szükségünk. Több terv is készült az épület teljes renoválására, legutóbb 3-4 évvel ezelőtt, de a Román Posta Országos Társaságának mindig az a válasza: nincs pénz", nyilatkozta Radu Nicoara, a Szatmárnémeti Postaigazgatóság aligazgatója a Szatmár.ro megkeresésére.

Nicoara elmondta, hogy ígéreteket ugyan kaptak, legutóbb a tavalyi év közepén, ám az akkor beígért két milliárd régi lejes összeg végül nem jutott el Szatmárnémetibe. „Nehéz megítélni, hogy egy teljes renoválás mennyibe kerülne, de véleményem szerint minimum 3-4 millió euróra lenne szükség. A tavaly megígért összegből legfeljebb a homlokzatot tudtuk volna rehabilitálni", mondta az aligazgató.



Azonban a teljes tetőszerkezetet fel kellene újítani, ám ehelyett a közelmúltban arra kényszerült az intézmény, hogy ipari alpinistákkal leveresse a gyalogosok testi épségét veszélyeztető, lehullni készülő vakolatot. Mindezt egy műemlékvédelem alatt álló épület esetében.

„Próbáltunk uniós pénzeket szerezni, ám mivel az épület a Román Posta Országos Társaságának a tulajdonát képezi, ez pedig állami cég, így nem kaphattunk támogatást. Ugyanezen ok miatt a Polgármesteri Hivatal sem segíthetett", mondta Nicoara.

Mindezt Ilyés Gyula polgármester is megerősítette a Szatmár.ro-nak: „A posta főépülete sajnos egy újabb példája annak, amikor a tulajdonosok nem képesek karban tartani ingatlanjaikat. Az épület állami tulajdon, a Posta pedig egy omladozó vállalat, így nyilván nem a szatmárnémeti székhely renoválása a prioritás. Nekünk arra sincs pénzünk, hogy saját épületeinket, infrastruktúránkat karban tartsuk, nemhogy a másét. Sajnos a román társadalom jelenleg nem képes kellő pénzt kitermelni, privát tőkét meg szinte lehetetlen ilyesmibe bevonni", mondta a polgármester.



Ilyés megjegyezte továbbá, hogy Romániában hamarosan életbe lép egy olyan törvény, mely szerint a polgármesteri hivataloknak leltárba kell venniük a rossz állapotban lévő műemléképületeket és fel kell szólítaniuk a tulajdonosaikat ezek renoválására. „Ezzel is azonban csak a mi munkánk gyűlik meg, hogyan kényszeríthetünk ugyanis valakit az épület felújításához, ha egyszerűen nincs rá pénze", tette fel a költői kérdést a polgármester.

Nekünk más válaszunk pedig nem marad erre, mint Radu Nicoara szomorú kijelentése, mely szerint az elkövetkező egy-két évben nem lát reális perspektívát az egykori Rákóczi utca egyik ékkövének felújítására...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: