2018-08-14 10:43:58• hírek • MTI

Maximális koncentrációval lehet esélye a Vidinek

Hat év után szerepelhet ismét főtáblán magyar klub az európai kupaporondon, amennyiben kedden a hazai visszavágón a Vidi FC kiharcolja a továbbjutást a svéd Malmö ellen a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában.

A székesfehérváriaknak erre minden esélyük megvan az idegenbeli 1-1-es döntetlent követően, mert a svédországi eredmény azt jelenti, hogy a győzelem mellett a gól nélküli találkozó is nekik kedvezne.
    

A főpróba a Malmönek sikerült jobban, mivel pénteken 1-0-ra nyert a Dalkurd vendégeként, azonban 17 fordulót követően 28 ponttal így is csak hatodik a svéd bajnokságban. A Vidi szintén pénteken játszotta bajnokiját, s a hosszabbításban egyenlítve mentett pontot a vendég Debrecen ellen.
    

A két gárda története során 1985-ben az UEFA Kupa 1. fordulójában már találkozott egymással, akkor a Vidi ment tovább idegenben szerzett gólokkal, mivel otthon 1-0-ra győzött, idegenben pedig 3-2-re kapott ki. A riválisnak további két párharca volt magyar rivális ellen: 1971-ben a BEK nyitókörében és 1975-ben a KEK negyeddöntőjében is alulmaradt a Újpesttel, illetve a Ferencvárossal szemben.
    

A mostani párharc továbbjutója a BL-selejtezőben a skót Celtic Glasgow, vagy a görög AEK Athén csapata ellen folytatja, míg a vesztes az EL utolsó körében a walesi The New Saints, vagy a dán Midtjylland együttesével találkozik.
    

Legutóbb hat éve éppen a Vidi - akkor még Videoton néven - szerepelt főtáblán magyar csapatként, méghozzá az Európa-ligában. Ezúttal a továbbjutása esetén még nem lehetne tudni, hogy melyik sorozat csoportkörében szerepelne a piros-kék együttes, az a BL-selejtező negyedik, utolsó körében dől el: az ottani győztes értelemszerűen a legrangosabb európai kupasorozatban folytatja, a vesztes pedig átkerül az Európa-liga csoportkörébe.

 

A Vidi FC vezetőedzője szerint a csapatnak százszázalékos koncentrációval kell játszania a Malmö ellen, és az apró részletek döntenek majd a továbbjutásról.

 

Marko Nikolic hétfőn a székesfehérvári sajtótájékoztatón kiemelte: a csapat megfelelően felkészült, a győzelemhez végig fókuszálni kell. A szerb szakvezető szerint az idegenbeli első meccsen 1-1-et játszott Vidi FC az egész magyar labdarúgást is képviseli a Bajnokok Ligájában. Mint mondta: szép történet eddig az európai kupaszereplés, és reményeit fejezte ki, hogy ez az álom minél tovább tart majd.
    

Az ellenfélről szólva a tréner úgy vélekedett, hogy igazán erős csapatról van szó, amelynek a csoportkör sem ismeretlen. Biztos volt benne, hogy két jó gárda lép majd pályára kedd este Felcsúton, ahol az összpontosítás mellett az dönt, hogy ki milyen harcos hozzáállással játszik majd. 
   

 Ezen a szinten már nem lehet hibázni, a legapróbb részletek dönthetnek a párharc kimeneteléről - fogalmazott Marko Nikolic. Bár a svéd csapatnak kell a gól, a tréner azt mondta, hiba lenne az eredmény megtartására törekedni. A lényeg, hogy nem szabad könnyű helyzeteket ajándékozni az ellenfélnek, ez lehet a továbbjutás kulcsa, de a taktika mellett a játékosok egyéni teljesítménye is fontos lesz - hangsúlyozta.
    

A pálya állapotára vonatkozó kérdésekre a szakvezető közölte: nem a pályával, hanem a játékkal kell foglalkozni, "mindig azokra a dolgokra koncentrálunk, amire hatásunk lehet".
    

Kiemelte, nem érez nyomást a csapaton és büszke játékosaira, akik tisztelettel, de kellő hittel és önbizalommal nyilatkoznak az ellenfélről.
    

A fehérvári csapat védője, Stopira a sajtótájékoztatón elmondta: a csapat készen áll a mérkőzésre, de a továbbjutáshoz az kell, hogy mindenki a legtöbbet nyújtsa a pályán. Az ellenfélnek erős kerete van, tisztelni kell őket, de a Vidi FC célja a továbbjutás, és úgy gondolja, a fehérvári csapat tudja azt, hogy ehhez mi kell.
    

"Gólt kell lőni a továbbjutáshoz" - emelte ki a Uwe Rösler, a Malmö német trénere Felcsúton, a Pancho Arénában tartott sajtótájékoztatóján. A szakember azt mondta, felkészültek a mérkőzésre, de hangsúlyozta: a továbbjutáshoz mindenképp gólt kell lőni. Ha a mérkőzésen a fehérvári csapat kerülne előnybe, akkor még inkább gólra törően kell játszaniuk.
    

A tréner hozzátette: a sérült, a múlt heti mérkőzésen le is cserélt izlandi válogatott középpályás Arnór Ingvi Traustason nem tartott a csapattal. A szintén sérüléssel bajlódó Behrang Safari, Carlos Strandberg és Rasmus Bengtsson állapotával kapcsolatban azonban úgy nyilatkozott, mindhárom játékos elutazott Magyarországra.
    

A svédek edzője méltatta a fehérváriak védekezését, és azt mondta, az idegenben elért eredmény a magyar csapat számára kedvező. Megítélése szerint az előző mérkőzésen voltak helyzeteik - bár nem olyan sok, mint szokott lenni, és amennyit reméltek, de bőven elég ahhoz, hogy megnyerhették volna a mérkőzést.
    

Soren Rieks, a svédek középpályása hangsúlyozta, ötven-ötven százalék esélye van mindkét csapatnak a továbbjutásra. A játékos a Viditől kompakt, erős játékot vár, amelyet a múlt héten már tapasztalhattak Malmőben is.
    

A keddi visszavágó 21 órakor kezdődik a felcsúti Pancho Arénában.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: