2018-05-28 06:53:39• hírek • Szatmár.ro

Mátyás király nyomában: kirándultak a szamoskrassói diákok

A szamoskrassói Bem József Általános Iskola diákjai és tanárai nemrégiben Kolozsvár rejtelmeit fedezték fel. A kirándulásról Erdei-Árva Erika magyartanárnő beszámolóját olvashatják.

"Utazni a legtöbb ember szeret, mivel az Új vár a töretlen út ölén, mely alkalmas ismereteink bővítésére, élményeink gazdagítására, barátságok kialakítására. Az utazás kaland, melyre nagy lelkesedéssel vállalkoztunk mi a szamoskrassói „Bem József” Általános Iskola IV-VIII osztályos diákjai és pedagógusai (Man Gabriella igazgatónő, Czerlau Erika tanítónő, Erdei Árva Erika magyartanár, Gáll Judit matematika tanár, Józsa Jázminka vallástanár és Katócz Zoltán történelem tanár). A kirándulás elsődleges célja Mátyás király születési helyének és a hozzá kötődő helyszínek felkeresése volt, hiszen 1443. február 23-án, ötszázhetvenöt éve született Kolozsvárott Hunyadi Mátyás, a középkori magyar állam egyik legnagyobb uralkodója.
 

2018. május 25-én, pénteken reggel az indulás zökkenőmentesen megtörtént. A vidám hangulatot nem árnyékolta be a közel négy órás buszozás sem, hiszen beszélgetésekkel, fényképek készítésével, játékkal gyorsan eltelt az idő.
 

Az életteli városba érkezve elsőként Mátyás király szülőházát látogattuk meg, melyről érdekességet, hasznos információkat hallgathattunk az iskola történelem szakos tanárától, Katócz Zoltántól. A következő állomás Erdély második legnagyobb katolikus temploma volt, a város főterén elhelyezkedő, gótikus stílusban épített Szent Mihály templom. A templomot 1489-ben tűzvész károsította, majd Mátyás király uralkodása alatt restaurálták. Csoportunk következő célpontja a város szülöttjének lovas szobra volt, a Mátyás király emlékmű, mely Kolozsvár egyik szimbóluma is egyben. A szoborcsoport mellékalakjai a fekete sereg vezérei: Magyar Balázs, Kinizsi Pál, Báthory István és Szapolyai István. Tovább haladva megtekintettük a Farkas utcai református templomot, Kolozsvár híres gótikus műemlékét. A templomot Mátyás király rendeletére építették, a munkálatok költségeit is maga a király vállalta. A Szabók bástyájánál is elidőztünk egy kicsit, megcsodálva a régi várfalból épen megmaradt részt.
 

E jeles évforduló alkalmából, a kirándulást megelőző napon, dr. Szőcs Péter Levente történész izgalmas előadás keretében mutatta be Mátyás király életének és uralkodásának meghatározó eseményeit, a régiónkban található történelmi helyeket, jelentős építményeket, melyek e korból gyökereznek. Az előadásból megtudhattuk többek között, hogy a tasnádi református templom, Mátyás király első unokatestvére Vingárti Geréb László püspöksége alatt lett átépítve a mai formában gótikus stílusban. Valamint azt is megtudtuk, hogy az erdődi várat Drágfi Bertalan építette, aki egyike volt Mátyás király legbizalmasabb embereinek. Ő újíttatta fel az erdődi és a bélteki plébániatemplomot is ebben az időszakban. Az előadásból még kiderült, hogy Vetési Albert, ennek a vidéknek a szülöttje, egyházi pályára lépett és a veszprémi püspöki tisztséget is elnyerte, végül Mátyás király titkos alkancellárjává lépett elő, és az ő feladata volt a király házasságának a lebonyolítása Aragóniai Beatrixszal. A nyírbátori minorita kolostort, a kastélyt, valamint a plébániatemplomot is Báthori István, Mátyás király legkedveltebb és legsikeresebb hadvezére alapította és építtette. A Károlyi család is ekkor kap engedélyt fallal és tornyokkal megerősített kastély építésére.
 

Visszatérve a kirándulásra, nagyon jó hangulatban telt, hiszen gyönyörű napsütéses időnk volt, sok érdekességet láthattunk, hallhattunk. A Julius Mall-ban eltöltött idő alkalmas volt arra, hogy mindenki jól lakhasson és egy kis ajándékot is vehessen az otthon maradottaknak. Az együtt eltöltött pillanatok által úgy érzem kicsit közelebb kerültünk közös múltunkhoz és egymáshoz. Fáradtan érkeztünk haza egy tartalmas nappal a hátunk mögött, mely emlékként úgy gondolom, örökre megmarad.
 

A kirándulást a Mátyás emlékév kapcsán (575 éve született és 560 évvel ezelőtt választották királlyá) szervezte meg a szamoskrassói iskola tanári kara, a Communitas Alapítvány támogatásával."


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: