2015-03-21 11:42:30• hírek • Szatmár.ro

Mátyás király állt a vetélkedő középpontjában

A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban tartották szombaton a megyei Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőt.

Háromtagú, negyedikes diákokból álló csapatok adtak számot anyanyelv-ismeretből, helyesírásból, történelemből és leleményből a szombaton megtartott Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő megyei szakaszán. Ahogy minden évben, úgy most is a magyar történelem egyik kiemelkedő személyiségéhez - ez esetben Mátyás királyhoz - kapcsolódtak a feladatok.

Ezekből pedig akadtak bőven: a diákoknak szólásokat kellett kiegészteniük, anagrammákat megfejteni, mondatokat alkotni szópárokkal, rokonértelmű szavakat párosítani, szépolvasásból bizonyítani, a verseny utolsó feladataként pedig egy rövid jelenetet adtak elő, amelyben persze feltűnt Mátyás, az igazságos is. A verseny része volt a Mátyás-kvíz és az anyanyelvi kvízjáték is, és a kézműves munka, melynek soprán a gyerekek egy várat formáltak meg, míg társaik a szépolvasáson bizonyítottak. A csapatok munkáját egy többtagú zsűri pontozta, amelyenk tagjai Szejke Ottília tanfelügyelő valamint Kováts Éva, Kovács Tünde, Baumgartner Katalin, Urbán Tünde, Felleg Zsuzsa és Korcsmáros Gabriella tanítónők voltak.

A vetélkedőn a 10-es Számú Általános Iskola, az Aurep Popp Zene és Képzőművészeti Líceum, a Dobrai Általános Iskola, a Vasile Lucaciu Általános Iskola és a Mircea Eliade Általános Iskola diákjai vettek részt. Az anyanyelvi vetélkedőről egy csapat jut tovább az országos szakaszra, amelynek szintén Szatmárnémeti ad majd otthont.

A megyei szakasz szervezői Szőke Réka, Sárosi Melinda, Wolf Henriette és Kallós Enikő tanítőnők voltak.

A vetélkedő legjobbjai:
I. hely - Nyelvészbontók - Nichita Noémi, Keresztúri Dániel, Antal Mátyás. (Mircea Eliade Általános Iskola, felkészítő: Leiti Mónika)
II. hely - Mesterek - Szilágyi Ákos, Vaskeba Kristóf, Kengye Ádám. (10-es Számú Általános Iskola, felkészítő: Baranyai Zsuzsa)
III. hely - Szóvadászok - Fazakas Csenge, Kozma Máté, Zab Adrienn Fanni. (Aurel Popp Zene és Képzőművészeti Líceum, felkészítő: Papp-Fejér Olga)

A Napsugár különdíját a Napsugár csapat (Pongrácz Dalma, Sándor Krisztina, Makri Zsófia) a Dobrai Általános Iskolából kapta. Felkészítőjük Makri Mónika volt.

Anyanyelvi vetélkedő a Kölcseyben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: