2011-12-27 09:20:09• hírek • MTI/APA

Matuzsálemek a művészvilágban

Johannes Heesters 108 évesen hunyt el
Johannes Heesters 108 évesen hunyt el

A művészek önpusztító életmódjára és korai halálára vonatkozó közhelyek távolról sem jellemzőek a művészvilág minden tagjára; a színészi, az írói vagy a zenészi hivatás nem okvetlenül káros az egészségre, mint azt a szenteste 108 évesen elhunyt német színész és énekes, Johannes Heesters esete is tanúsítja - írja összeállításában az APA osztrák hírügynökség.

Német nyelvterületen a két leghíresebb művészt, aki elérte a mágikus 100 éves életkort, Heestershez hasonlóan a második világháború után kritizálták a náci rezsim irányában tanúsított magatartása miatt: Leni Riefenstahl, Az akarat diadala című náci propagandafilm rendezője 101 évesen hunyt el 2003-ban, míg Ernst Jünger író 102 évet élt 1998-ban bekövetkezett haláláig.

Ennél is hosszabb élettartam, 105 év jutott ki Rosa Albach-Retty színésznőnek, a fiatalon elhunyt Romy Schneider nagymamájának. Ugyanilyen szép életkort ért meg Liane Haid színésznő, aki 2000-ben halt meg. Ugyancsak 105 évesen szenderült jobblétre Madeleine Milhaud színésznő, 34 évvel élve túl férjét, Darius Milhaud francia zeneszerzőt, akivel 50 évig élt házasságban. Cukor Adolf, a Paramount filmstúdió magyar származású feje is tapasztalatokkal teli életet tudhatott maga mögött, amikor 103 évesen távozott az élők sorából.

A 103 éves Elliott Carter amerikai zeneszerzőt már számos generáció mondhatja a kortársának, legkorábbi művei az 1920-as évek végéről származnak. A zeneművész agg kora ellenére is aktív, 90. és 100. életéve között 40 zeneművet alkotott, és 100. születésnapja óta további hármat. Irving Berlin dalszövegíró 101 évesen hagyta itt 1989-ben az élők világát.
A közéletben és a művészetben is még mindig aktív a 104 éves Oscar Niemeyer brazil építész, aki megtervezte a semmiből kinőtt brazil fővárost és további 600 épületet szerte a világban. A filmművészetben tevékeny hazájának valószínűleg legismertebb filmrendezője, a 103 éves portugál Manoel de Oliviera. A pályafutását némafilmekkel kezdő filmes három és fél évvel fiatalabb japán kollégájával, Sindó Kanetóval a világ legidősebb aktív rendezője.

Neve ellenére idős kort élt meg Dorothy Young előadóművész, Harry Houdi illuzionista, aki 103 évesen halt meg idén márciusban. A szórakoztatóipar jó alap lehet a hosszú élethez, tekintetve véve, hogy például Bob Hope, a legendás amerikai színész, író és humorista is betöltötte már a 100. életévét, amikor 2003-ban meghalt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: