2014-06-26 18:40:17• hírek • Kocsis Zoltán

Mattot adott az RMDSZ a városi tanács sakkmérkőzésén

Ezúttal sem múlt el parázs vita nélkül a Szatmárnémeti Városi Tanács rendes havi ülése: az RMDSZ megakadályozta a hivatali apparátus organigramájának megváltoztatását, Wolfenbüttelben pedig csak lesik, hogy milyen szatmári küldöttség érkezik ünnepelni.

Amint azt az elmúlt hónapokban megszokhattuk, ezúttal sem múlt el parázs vita nélkül a városi tanács ülése. Azt is megszokhattuk, hogy Dorel Coicának sürgős dolga akad és nem tud részt venni a testület ülésén - pedig mandátuma elején ő maga volt az, aki kiharcolta, hogy a procedurális szokásokkal ellentétben az asztalnál foglalhasson helyet, a tanácsosok között. Jelen volt viszont Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Adrian Stef, a megyei tanács elnöke.

A feszültség rögtön a tetőfokára hágott, amikor Maskulik Csaba révén az RMDSZ azt kérte, vegyék le a napirendről a 7-és és a 8-as pontokat. Amikor ezt a tanácstagok elutasították, az érdekvédelmi szövetség frakciója öt perc tanácskozási időt kért és kivonult a teremből.

Miután az RMDSZ visszatért, rögtön megvétózta, hogy a PDL betölthesse a hosszú hónapok óta üresen tátongó tanácsosi székét és beiktathassa Feher Doinát. „Ez a döntés nem a PDL vagy maga Feher Doina ellen irányult", igyekezett eloszlatni a félreértéseket az RMDSZ.

A 7-es ponthoz érve aztán az RMDSZ nem szavazta meg a határozatot, minek következtében a PSD-és és PNL-és tanácsosok - akik néhány perccel korábban hallani sem akartak arról, hogy lekerüljön a napirendről - is megszavazták az elhalasztását. Az események nem nélkülözték a komikumot sem: Adrian Albu liberális tanácsos azt mondta, a szolgáltatások szakbizottság a határozat elhalasztását javasolta - holott Maskulik felszólítására kiderült, három a kettő ellenében a tagok az elfogadásáról döntöttek!

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal apparátusában 2013 januárjában 745 munkahely létezett. Tavalyi év közepén aztán kormányrendelet következtében a be nem töltött állásokat meg kellett szüntetni. Idén tavasszal viszont a kormány ezt hatályon kívül helyezte. Az eltörölt és be nem töltött beosztások visszaállítása helyett azonban a városvezetés a teljes organigrammát átszabta. A szerkezeti felépítésben első látásra csökkent volna ugyan a betöltött vezetői beosztások száma, nőtt volna viszont a be nem töltötteké. Amit aztán szép lassan fel lehetett volna tölteni...

„A határozat nincs összhangban például a közalkalmazottak törvényével sem. Ráadásul a határozat az utolsó pillanatokban készült el, elkészítésekor senkivel sem konzultáltak", magyarázta Maskulik. „Arra az egyszerű kérdésre sem tudtak választ adni, hogy az új felépítéssel csökkenne vagy nőne a személyzeti kiadás", tette hozzá Butka Gergely.

Feher Doina beiktatására pedig azért nem kerülhetett sor, meg szavazatával a PSD-PNL átvihette volna azt a határozatot, amelyet információnk szerint szerdán még maguk is felháborítónak tartottak...

Szintén az RMDSZ ellenállása miatt esett kútba egyelőre az a határozati pont, amely azt hivatott jóváhagyni, hogy kik képviselhetik Szatmárnémetit Wolfenbüttelben, a németországi várossal kötött testvérvárosi szerződés aláírásának 40. évfordulójának megünneplésére szervezendő eseményen.

„A határozatban az áll, hogy 42 diák és nyolc tanár utazhat, de jelen pillanatban senki nem tudja, mégis melyik iskola diákjairól van szó. A határozatból az is kiderül, hogy további tíz személy utazhat, beleértve néhány tanácsost, ám a jelenlévők közül senki sem kapott meghívást. Mivel közpénzről van szó, nekünk egy neveket tartalmazó listát kellene megszavaznunk - ehhez képest semmilyen konkrétumot nem tudunk", sorolta érveit Maskulik. „Amikor a 30. évfordulót ünnepeltük, egy hónappal előtte ismert volt minden részlet", tette hozzá Fógel László.

Ehhez képest Ioan Pop tanácsos, aki egyben a Mihai Eminescu Gimnázium igazgatója, csak annyit tudott elmondani: iskolája kosárlabdacsapata biztosan az utazók között van. „Ha ők nem lennének, én sem rendelkeznék semmilyen információval", jegyezte meg.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a wolfenbütteli ünnepségre egy hét múlva kerül sor...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: