2019-06-06 08:48:39• hírek • Bede Emőke

Matematika és környezet: kirándulást nyert a legeredményesebb csapat

1972. június 5-től 16-ig tartotta Stockholmban az Egyesült Nemzetek Szervezete az Ember és bioszféra nevet viselő környezetvédelmi világkonferenciát, s még abban az évben a környezetvédelem világnapjává nyilvánították a tanácskozás nyitónapját. Azóta június 5-én a világ számos pontján különféle rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, s természetesen ez alól nem számít kivételnek Szatmár megye sem.

A környezettudatosságra nevelés jegyében a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség megszervezte a Matematika és környezet nevű versenyt, melybe 19 tanintézmény több tucat csapata nevezett be, ám a képzeletbeli dobogó fokaira értelemszerűen csak három iskola állhatott fel. Mint a szerdán tartott ünnepségen kiderült, első helyen a Ioan Slavici Főgimnázium végzett, másodikon a Szamosdobi Általános Iskola, a harmadik helyre a Balcescu-Petőfi Általános Iskola küzdötte fel magát, a Johann Ettinger Német Nyelvű Elméleti Líceum pedig dicséretben részesült.


Az ECOTIC Egyesület a versenyzők által befektetett erőfeszítésekért minden tanintézménynek olyan speciális kartondobozokat ajándékozott, melyek kiválóan alkalmasak az elektronikai hulladékok környezetbarát gyűjtésére. A környezetvédelmi ügynökség részéről pedig a legjobbak egy egynapos kiránduláson vehetnek részt a nagytarnai ökotáborban.


Az ügynökség tevékenysége azonban nem áll meg itt: június 12-én újabb díjazásra kerül sor, ugyanis lezárult egy másik nagyszabású projekt, Az újrahasznosítás labirintusa is. A Szatmárudvari Polgármesteri Hivatalban megrendezésre kerülő ünnepségen azokat a tanintézményeket fogják díjazni, akik diáklétszámra lebontva a legtöbb, a kerítés kialakításához szükséges PET-palackot gyűjtötték az elmúlt fél évben. Sajnos azonban az ügynökség által megálmodott ökolabirintus megépítésére szeptemberig várnunk kell, ugyanis az atyai Kentaur szabadidőközpontban a talaj olyannyira felázott az utóbbi időszak heves esőzései miatt, hogy a munkálatok szinte lehetetlenné váltak.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: