2013-09-25 08:50:11• hírek • MTI

Máté András Levente: kettős mércét alkalmaznak

Politikai indítékú eljárásnak tekinti Máté András Levente, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője az ellene kezdeményezett pert, amelyet összeférhetetlenség vádjával a román főügyészség indított azért, mert saját feleségét alkalmazta a képviselői irodájában.

A politikus a parlamentben tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy elsősorban azért nem kellett volna eljárást indítson ellene az ügyészség, mert a törvényhozók nem minősülnek közalkalmazottnak. Hangsúlyozta, ezt egy alkotmánybírósági döntés is alátámasztja, amit az ügyészek figyelmen kívül hagytak.
A képviselő szerint a vádhatóság nem használt azonos mércét, mert számos más képviselő is alkalmazta családtagját parlamenti irodájában, de emiatt még nyomozás sem indult ellenük. Ráadásul tavaly júliusban arról kapott értesítést a főügyészségről - folytatta a képviselő -, hogy nem indítanak ellene nyomozást, az akkori ügyész döntését azonban később felülbírálták.

A képviselő elmondta, hogy a román büntetőtörvénykönyv 253. cikkelye alapján emeltek ellene vádat, amely szerint bűncselekménynek számít, ha egy közalkalmazott saját családtagja vagy rokona javára hoz közvetlen vagy közvetett módon olyan döntést, amelyből neki anyagi haszna származik. A cikkely szerint azok is elkövetik ezt a bűncselekményt, akik olyan személyek javára hoznak hasonló döntést, akikkel az elmúlt öt évben kereskedelmi vagy munkaviszonyban voltak.

Máté szerint ha az ügyészek ugyanazt a mércét alkalmazzák, amit vele szemben, akkor valamennyi olyan törvényhozó - de az államfő és a miniszterelnök ellen is - eljárást kellene indítaniuk, akik korábbi mandátumukból újraalkalmazták egy tanácsadójukat vagy más munkatársukat. A képviselő szerint ugyanis ilyen esetre nagyon sok példa van.

"Ha az én perem nem lenne politikai indítékú, akkor az államfő és a miniszterelnök, illetve mintegy száz parlamenti képviselő ellen is eljárást kellene indítania az ügyészségnek" - magyarázta Máté András Levente az MTI-nek. Hozzátette: kilenc hónap alatt - amikor a felesége alkalmazottja volt a képviselői irodájában -, havonta 550 lejt kapott javadalmazásként.

A képviselő ellen a múlt szerdán emelt vádat a román főügyészség. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pénteken közleményben fejtette ki, hogy a szövetség szolidáris a képviselővel és bízik ártatlanságában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: