2020-03-12 13:56:29• hírek • Szatmár.ro

Maszkban és kesztyűben fogadják a hazatérőket a petei határátkelőn is

Amint arról korábban több ízben is beszámolt a romániai média, a karantén ellen tiltakozó Olaszországból hazatérő állampolgárok miatt mozgósítani kellett a rendőrséget és csendőrséget a magyar-román határ több átkelőjén is.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a Kiszombor-Nagycsanád határátkelőhelyen 12 román állampolgár próbált három olasz rendszámú gépkocsival belépni kedd délután Romániába. A mindegyikükkel kitöltetett nyilatkozatba azt írták, hogy az olaszországi Torinóból jönnek, de amikor megtudták, hogy 14 napra karanténba kell vonulniuk, megváltoztatták a nyilatkozatukat, és azt közölték, hogy Németországból érkeztek. A határnál félreállított román állampolgárok ellenszegültek a román határrendészeknek, és követelték, hogy engedjék őket folytatni az útjukat. A határrendészeknek a rendőrség és csendőrség segítségét kellett kérniük a helyzet lecsillapítására.


Mivel Szatmár megye is rendelkezik olyan határátkelőhelyekkel, melyeken át hazatérhetnek a külföldi munkavállalók, ezért kérdéseinkkel megkerestük a Román Határrendészet területi felügyelőségének szóvivőjét.


Iulia Stan helyettes rendőrfőnök szerkesztőségünknek elmondta, március 1-től máricus 12-én, reggel 7-ig mintegy 29 200 személy lépett az ország területére a petei és a csanálosi határátkelőknél, a Halmiban mért adatok az új koronavírus szempontból jelenleg irrelevánsak. Noha gondolhatnánk azt is, hogy a ragálytól menekülve most jóval többen tértek haza, mint máskor, ez mégsem helytálló feltevés, ugyanis mint megtudtuk, 2019 ugyenezen időszakában ugyanezen átkelőknél összesen 33 300 személy érkezett Romániába.





Értelemszerűen a közel 30 ezer személy közül nem mindenki érkezik olyan zónából, mely karantént vagy lakhelyi elkülönítést von maga után, a hazatérők egy része minden további nélkül távozhat. Azonban több személyautót, kisbuszt és tréleres furgont is félreállítottak a határőrök, hiszen az utasok olyan európai területekről érkeztek, melyet a ragály miatt már sárga, vagy rosszabb esetben vörös zónaként jelöltek meg.


Peténél csütörtök délelőtt mérsékelt volt a torlódás, az út két oldalán azonban szép számban várakoztak olyanok, akiket a későbbiekben rendőr kísér karanténba vagy lakhelyi elkülönítésre. Azon kérdésünkre, hogy vajon igazat mondanak-e ezek a személyek az általuk megtett útvonalat illetően, a határrendészet egyik, itt szolgálatot teljesítő kollégája elmondta, teljesen felesleges csalással próbálkozni, ugyanis megvannak a módszereik, amelyek segítségével ki tudják deríteni, ki honnan érkezett a határátkelőhöz. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hamis információk közlése bűncselekménynek minősül, mely pénzbírsággal vagy akár elzárással is büntethető.




Ami az út menti járművekben várakozókat illeti, többségében fegyelmezetten várták a dolgok alakulását, és hasonló magatartás jellemezte a sokszor oktalanul szidott határőröket is. A kesztyűben és maszkban dolgozó egyenruhások igyekeznek operatívan kezelni a helyzetet és megfelelően tájékoztatni a kritikus zónákból érkező állampolgárokat. Azon kérdésünkre, hogy hogyan viselik ezt az időszakot a határőrök, rövid és velős választ kaptunk: „Tudtuk, mire jelentkezünk, amikor ezt a szakmát választottuk. Ilyen helyzetekben is helyt kell állnunk”.


Iulia Stan szóvivő a bő egy hónap múlva esedékes húsvét kapcsán jelenleg még nem tudott pontos információkkal szolgálni, hiszen a sürgősségi rendeleteket nem helyi, hanem országos szinten hozzák meg. A hatóságok továbbra is arra intenek mindenkit, hogy hiteles hírforrásokból tájékozódjanak, illetve őrizzék meg hidegvérüket, hiszen a pánik sohasem vezet jóra.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: