2005-09-30 08:43:07• hírek • Szatmár.ro

Masszázs keleten és nyugaton

22300920051.jpgA mai ember életvitelét ismerve, minden fajta masszázst gyógyító hatásúnak nevezhetünk...

A mai ember életvitelét ismerve, minden fajta masszázst gyógyító hatásúnak nevezhetünk, hiszen a gyengéd érintések, a masszázs során használt olajok és az ellazulás nemcsak a fáradt testnek, a léleknek is enyhülést hoznak.
 

Keleti irányzatok

A keleti típusú masszázsok mindegyike a hagyományos kínai orvoslás akupunktúrás csatornarendszerére épül. Azon túl, hogy a meridiánrendszer különböző pontjait stimulálják a masszázs során, a keleti eljárásoknál megfigyelhető az úgynevezett kimozdító technika alkalmazása, melynek segítségével feloldhatók a szervezeten belüli energiaáramlást blokkoló elakadások. A hagyományos kínai orvoslás szerint ugyanis akkor egészséges az ember, ha az életenergia, vagyis a csi, zavartalanul áramlik a testben. A feszített munkatempó, a stressz megakadályozza a csi keringését, a keleti masszázsokkal azonban helyreállítható az energiaáramlás felborult egyensúlya.

Siacu-masszázs

A keleti irányzat ezen ágát korábban "japán akupresszúrának" nevezték, mivel az eljárás a hagyományos kínai orvoslás akupresszúrás pontjain alapszik - tulajdonképpen annak japán változata. Alapelvük is közös, a siacu-masszőrök is úgy tartják, hogy a szervezetet behálózó meridiánrendszerben életenergia áramlik, s ha ez valamilyen oknál fogva blokkolódik, a testben betegség alakul ki. Az ujjnyomásos masszázzsal - a si szó jelentése ujj, az acu pedig a nyomás megfelelője - megszüntethetők ezek az akadályok, és helyreállítható a csi haladása.

Thai masszázs

A köztudatban az terjedt el, hogy ez a masszázsfajta lazít el leginkább. Ezt a hatását annak köszönheti, hogy felszabadítja a stressz következtében megrekedt energiákat, fokozza a vér- és nyirokkeringést. A thai masszázs során - a többi technikától eltérően - nem használnak krémet vagy olajat, ezért "száraz masszázsnak" is nevezhető. A kezelés során az akupunktúrás pontokat stimulálja a masszőr, így a thai masszázs erősíti az immunrendszert, oldja a feszültséget, segítséget jelentet alvászavarok esetén. Thai masszázzsal enyhíthetők az ízületi és gerincbántalmak, illetve a derék- és hátfájdalom. Különlegessége, hogy a masszázst végző szakember a tenyere és ujjai mellett térdét, talpát és könyökét is használja.

Kínai masszázs

A kínai masszázzsal a testet behálózó meridiánrendszer meghatározott pontjait stimulálják, s az ott kifejtett nyomás oldja az életenergia terjedését gátoló akadályokat, egyensúlyba hozza a csi áramlását - hiány esetén fokozza, ha energiatöbblet alakul ki, akkor csillapítja. Éppen ezért kiválóan alkalmazható levertség, fáradtság, stresszes állapot esetén, helyreállíthatók vele az idegrendszer működésében fellépő zavarok, de a kínai masszázs fájdalomcsillapító hatása is rendkívüli.

Ajurvédikus masszázs

Az ősi Ájurvéda tisztító hatását kívánják elérni a masszőrök az eljárás alkalmazásával, melynek során rendkívül sűrű, méregtelenítő hatású olajat - pl.: szezámmagolajat - juttatnak a szövetekbe. A masszázshoz helyenként a vaj fehérjementesített változatát is használják, mely a szervezetbe jutva a sejtmembránokban található telített zsírsavakat telítetlen zsírsavakra cseréli.

Mauri masszázs

Ez a rendkívül kellemes érzést nyújtó, tökéletes ellazulást biztosító masszázs a közelmúltban terjedt el hazánkban. A mauri masszázs az energetizáló eljárások közé sorolható, lényege, hogy a masszőr lágy, alkarral történő simításokkal segíti elő a vendégek testi-lelki feltöltődését.

Nyugati irányzatok

A nyugati típusú masszázsok több ezer éves múltra tekintenek vissza, már az ókori görögök és rómaiak is említést tettek arról, hogy a sportolók testét "gyúrással" lazították, ha megerőltették magukat. Hippokratész feljegyzéseiben is olvashatók utalások a különböző masszázsfogásokra vonatkozólag, számukra is ismert volt a fürdőkben alkalmazott masszázs, de egyes betegségek gyógyításához is felhasználták az érintések jótékony hatását. Ezekre a klasszikus fogásokra építve fejlesztette ki a XIX. században a svédmasszázst Per Henrik Ling gyógytornász és Georg Mezger orvos.

Svédmasszázs

A svédmasszázs a nyugati masszázstípusok legismertebb ágának tekinthető, s a legtöbb eljárás alapjának is nevezhető, ugyanis fogástechnikái - a simítás, a gyúrás és a dörzsölés - a nyugati irányzatok többségében megjelennek. A svédmasszázs segít a jó közérzet megteremtésében, megőrzésében, ugyanakkor gyógyító hatású is: enyhíti a reumás panaszokat, a sérülések utáni mozgásszervi problémákat, sikeresen kezelhetők vele különböző pszichoszomatikus betegségek - migrén, fejfájás, alvászavarok, kimerültség, stressz stb. A svédmasszázs ezenkívül javítja a tartáshibákat, oldja a nyak-, hát- és ágyéki csigolyák közelében jelentkező izommerevséget.

Nyirokmasszázs

A nyirokrendszer épsége rendkívül fontos ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, ugyanis a nyirokfolyadék feladata a szövetekben zajló anyagcsere-folyamatok végtermékeinek elszállítása. Ha valamilyen oknál fogva akadályozottá válik a nyirokkeringés, és a nyirokerek elzáródnak, a test bizonyos pontjain felgyülemlik a nyirokfolyadék, s a bőr duzzadttá válik. Ezzel a technikával feloldhatók a nyirokerek elzáródásai, felszabadítható az energiaáramlás útja, eltüntethetők az ödémák, megszüntethetők a különböző nyirokbetegségek. A körkörös és finom, húzó mozdulatokból álló masszázzsal enyhíthetők a visszérproblémák, orvosolható a lábdagadás, de a kozmetikusok is gyakran alkalmazzák, mivel eltüntethetők vele az arcon és a szem környékén jelentkező duzzanatok. Németországban az orvosképzés fontos része a nyirokmasszázs fogásainak oktatása.

Kötőszöveti masszázs

A kötőszövetek rögzítik belső szerveinket, összekapcsolják csontjainkat, és biztosítják a has, a fenék és a combok feszességét. Ez a szivacsos szerkezetű szövet a bőr hámrétege alatt található, közrefogva a bőrt, az izmokat és a zsírszöveteket. A kötőszöveti masszázs javítja a kötőszövet tápanyagellátását, segít a bőr alatt található duzzanatok, mélyedések, valamint a cellulitis eltüntetésében, alkalmazható vérellátási problémák, visszérbetegségek esetén. Kötőszöveti masszázzsal gyógyíthatók egyes nőgyógyászati problémák, emésztőrendszeri-, szív- és érrendszeri panaszok, valamint légúti megbetegedések is.
A nyugati irányzatok közé sorolható továbbá a frissítőmasszázs, a sportmaszszázs, a relaxmasszázs, melyek alapjai a svédmasszázshoz nyúlnak vissza, lényeges különbség nem figyelhető meg közöttük, a kezelések hatásáról az eljárások neve is utalást tesz.

Stop!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: