2019-02-20 06:11:32• hírek • MTI

Másodszor is megszavazta a parlament a kisebbségi iskolai osztályok megszüntetését nehezítő jogszabályt

A román szenátus ügydöntő házként másodszor is megszavazta azt a jogszabályt, amely előírja, hogy a nemzeti kisebbségek anyanyelvén működő osztályokat csak az oktatási minisztérium kisebbségi államtitkársága, a Nemzeti Kisebbségi Tanács oktatási szakbizottsága vagy az illető kisebbség parlamenti képviseletét ellátó szervezet jóváhagyásával lehet átszervezni vagy megszüntetni - közölte kedden az RMDSZ.

Az érdekvédelmi szervezet tájékoztató hírlevele emlékeztetett, hogy a parlamentnek azért kellett másodszor is szavaznia, mert a tavaly júniusban először elfogadott jogszabályt Klaus Iohannis román elnök visszaküldte a parlamentnek. Az elnök arra hivatkozott, hogy a törvénytervezet eredeti szövegében a "nyelvi vagy nemzeti kisebbségek" kifejezés szerepelt, holott a közoktatási kerettörvény - amelyet a jogszabály módosít - nem határozza meg a "nyelvi kisebbségek" fogalmat.


A képviselőház tavaly októberben fogadta el másodszor a jogszabályt, most pedig a szenátus is rábólintott, így a tervezet ismét Iohannishoz kerül kihirdetésre. "Törvény által szavatolt védelmet nyújt a magyar oktatásnak ez az intézkedés" - hangsúlyozta Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora, a felsőház oktatásügyi bizottságának alelnöke.


Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: a törvény elsősorban a szórványban működő oktatási intézményeknek biztosít kedvező feltételeket, hiszen ott a minimális osztálylétszám biztosítása problémát jelenthet. A törvény értelmében az RMDSZ vagy az iskola igazgatóságának kérésére a szaktárca jóváhagyhatja a kisebb létszámmal működő osztályokat - mutatott rá a szenátor. "Ezen intézkedés nélkül a magyar gyermekek kénytelenek lennének más településre ingázni vagy román tannyelvű iskolába járni, anyanyelvüket, identitásukat veszélyeztetve ezzel" - mondta Cseke Attila.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: