2019-10-03 10:37:00• hírek • Bede Emőke

Második alkalommal szerveznek országos egészségügyi konferenciát Szatmárnémetiben

Csütörtök reggel hivatalosan is elkezdődött az a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház által szervezett konferencia, melyre szerte az országból, de határon túlról is érkeztek orvosok, szakemberek. A szervezők közlése szerint kb. 300-an jelezték részvételi szándékukat, köztük 5 kórházigazgató, 6 gondozási igazgató, 15 orvos és 200 egészségügyi asszisztens. A második ízben megrendezett találkozó témája: a kommunikáció szerepe a betegellátásban.

A kétnapos konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet a hatékony kommunikáció fontosságára a betegellátásban. A szervezők szerint erre már csak azért is nagy szükség van, mivel a páciensek igénylik, hogy meghallgassák őket, és hogy kérdéseikre és aggodalmaikra választ találjanak. Ezt emelte ki beszédében a házigazdák képviseletében felszólaló Adrian Marc kórházigazgató is, ki a jelenlevők rövid üdvözlése után át is adta a szót az esemény egyik díszvendégének, Sorina Pintea egészségügyi miniszternek.
 

A nem megfelelő kommunikáció egyike azoknak a legfontosabb problémáknak, melyek jelenleg a román egészségügyi rendszer működését nehezítik – szögezte le a szaktárca vezetője, ki szerint ez a konferencia nagyszerű lehetőséget nyújt ahhoz, hogy az ideális orvos – beteg párbeszéd kialakításának módszertanát, és ennek gyakorlati részét is megismerjék a résztvevők.



Sorina Pintea után Szatmár megye prefektusa szólt a népes hallgatósághoz. Darius Filip beszédében kifejtette, a megfelelő kommunikációra nem csak az egészségügyben, de a közintézmények mindenikében szükség van. Mint elmondta, le kell győzni azokat a stigmákat, mellyel a hivatalokat és az ott dolgozó közalkalmazottakat szokták megbélyegezni. Ennek pedig első lépéseként javítani kell a kommunikáción, és nem csak a közlést, de a megértést is hatékonyabbá kell tenni.
 

A további felszólalók után megkezdődtek a szakmai előadások, melyek során a résztvevők elméleti és gyakorlati kérdéseket, valamint a mindennapok során is gyakran látott problémákat vitatnak meg, illetve igyekeznek megtalálni azokat a módszereket és technikákat, melyekkel érezhetően javítani lehet az orvos és beteg közti kommunikáción.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: