2009-02-16 14:50:03• hírek • MTI

Másképp gondolkodnak

Az emberi agy másképpen működik akkor, amikor egy másik ember ellen küzd, és másképpen akkor, amikor a gép ellen játszik - állapították meg kutatók.

A játékos-játékos elleni szituációk során az ember sokkal intenzívebben gondolkozik és fejében megpróbálja modellezni a másik gondolatmenetét, tehát szinte a gondolatai közé férkőzik, az ellenfél lehetséges döntéseit kutatva. Úgy próbálja a saját reakcióit kialakítani, hogy megpróbálja kitalálni, mit tenne, ha a másik ember fejével gondolkozna - mutattak rá az Ars Technica című tudományos-technikai oldalon közzétett tanulmányukban.
A játékos agya úgy próbálja meghozni saját döntéseit, hogy a másikét próbálja feltérképezni. A játék jellegétől függően ilyenkor ezek a döntések a játékos fejében általában megegyeznek, vagy hasonlóak a riváliséhoz.

A kutatás érdekes eredménye, hogy a férfi agynak keményebben kell ezért dolgoznia, mint a nőinek. A szebbik nem képviselői ugyanis általában több empátiára képesek. A férfi agya annyira csak a győzelemre koncentrál, hogy nehezebben képes "belebújni" a másik fejébe.

A számítógépes játékok világában kevés hölgy játszik, talán azért, mert a nőkből általában hiányzik az a fajta kompetitív, a másik legyőzésére irányuló szemlélet, ami a férfiakban megvan. Ugyanakkor azon kevés hölgyek, akik mégis ilyesmire adják a "fejüket", rendkívül sikeresek ebben a műfajban. Ezt egy magyar példával is lehet illusztrálni: az egyik leghíresebb többjátékos módra kihegyezett belső nézetes lövöldözős játék, a Quake bajnoknője nem más, mint egy (most már Los Angeles-ben élő) magyar lány: Takács Kornélia, aki éveken keresztül a világranglistán az első helyet töltötte be.

Több fétfi játszik játékos-játékos elleni pc-s programokkal, de a nők sikeresebbek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: