2011-05-03 14:29:26• hírek • Kocsis Zoltán

Másfél-száz együttes lép fel idén Szatmáron

Az idei évben Szatmárnémeti vezetése 3.126.000 lejt költ kulturális célokra, szemben a tavalyi 1.911.000 lejjel. Ezen összeg nagy része azonban az új tanügyi törvény rendelkezései alapján az iskolák működésének költségeit fedezik. A kulturális eseményekre nagyságrendileg idén is annyi pénz jut, mint amennyi tavaly, jelentette ki nemrégiben Ilyés Gyula polgármester.

Ezen összeg nagy részét a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ „hivatott elkölteni", és, amint azt Gheorghe Molnar, az intézet igazgatója a keddi sajtótájékoztatón elmondta, idén is igyekeztek elsősorban a minőségre koncentrálni, nem pedig a mennyiségre. „Ami a zenét illeti, idén megközelítőleg 150 együttes lép fel Szatmárnémetiben a mi égiszünk alá tartozó rendezvényeken. Igyekeztünk olyan együtteseket hívni, akik már letettek valamit az asztalra. Természetesen figyelembe kellett vennünk a költségvetésünk szabta határokat is, hisz nem versenyezhetünk például Kolozsvárral vagy Temesvárral", mondta.

Kihangsúlyozta, hogy a több kisebb rendezvény közül nyolc emelkedik ki jelentőségét és mértékét tekintve. Az első a május 17.-én a Dinu Lipatti Filharmóniában megtartandó akusztikus gitárest, amelyet harmadik alkalommal szervez meg az intézmény és ahol hazai fellépők mellett Magyarországról és Bulgáriából is érkeznek majd virtuózok.


Gheorghe Molnar mutatja be az idei kultúrális palettát
Gheorghe Molnar mutatja be az idei kultúrális palettát


A második kiemelt rendezvény a Kézművesek Vására, amelyre május 27.-29.-én kerül sor, bizonyos értelemben a május 28.-ai Városnappal párhuzamosan. „Bár a Városnap mozgatja meg évről évre a legtöbb embert, le kell szögeznünk, hogy számunkra nem az a legfontosabb kulturális esemény", mondta Molnar. Az össznépi mulatságon Celia, a Voltaj és a Kozmix igyekszik majd szórakoztatni a közönséget, az intézmény azonban elsősorban a rendhagyó tűzijáték hívta fel a figyelmet. A lézershow-val „megbolondított" tűzijáték ugyanis Cserey Csaba, alias „Csabcsi" dobszólamait követi majd.

Időrendi sorrendben haladva a Nemzetközi Gyereknap (június 1.) és a Hagyományőrző Folklórfesztivál (június 12.) következik, mindkét eseményre a Kossuth-kertben kerül majd sor.

A Zamfirescu kulturális Központ két legjelentősebb rendezvénye a nemzetközi színtéren is jegyzett dzsessz (június 23.-25.) és rock (július 7.-9.) fesztiválok. Az összesen 250.000 lejes költségvetéssel rendelkező két fesztivált ezúttal is jelentős nemzetközi fellépők színesítik. A dzsesszfesztivál esetében a magyarországi Sarik Péter Quintettet, a lengyel Leszek Modzert és a francia Erich Truffaz-t kell kiemelni, míg a rockfesztivál sztárjai a svéd Netherbird és a Pain, a német Bonfire valamint a vajdasági magyar Nevergreen.

Az ősz két kiemelkedő eseménye az augusztus 28 - szeptember 2 között megrendezésre kerülő Pop-Folk Fesztivál valamint a decemberi Christmas Fest lesz, erről azonban a szervezők még keveset beszéltek, lévén még folyamatban vannak a tárgyalások az esetleges fellépőkkel.


A Nevergreen először koncertezik Szatmáron
A Nevergreen először koncertezik Szatmáron fotó: nevergreen.hu


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: