2015-09-12 09:58:20• hírek • MTI

Másfél millióan tüntettek Katalónia függetlenségéért

A rendőrség szerint 1,4 millió ember vonult utcára zászlókkal és transzparensekkel Katalónia függetlenségért Barcelonában pénteken, a katalán nemzeti ünnepen, amely ezúttal egybeesik a szeptember 27-i választások előtti kampány kezdetével.

A város erkélyeit, ablakait, az üzletek kirakatait napokkal korábban ellepték a katalán zászlók, és a különböző nemzeti jelképek. Több cukrászdában például katalán zászlót mintázó díszítéssel látták el a süteményeket.

Barcelona forgalma már kora délután megbénult, ahogy a tömeg kezdte elfoglalni a felvonulás kijelölt, több mint 5 kilométeres útvonalát a várost átszelő Avenida Meridianán.

Sokan festették az arcukra a katalán zászló mintáját, a sárga-piros csíkokat és a kék alapon fehér csillagot, voltak, akik köpenyként viselték a lobogót és akadtak, akik még a kutyájukat is nemzeti színekbe öltöztették.

Az esemény szigorú koreográfia szerint zajlott, tele szimbólumokkal. Fő motívumként a sugárúton, amelynek két oldalán felsorakozott a tömeg, egy hatalmas,  sárgaszínű irányjelző nyíllal futottak végig katalán sportolók a célig, a parlament épületénél felállított színpadig. Ez jelképezte a katalán köztársaság felé vezető utat.

A katalán függetlenségi mozgalmak már negyedik éve rendezik meg a Diada elnevezésű eseményt, évről évre nagyobb tömeget megmozgatva, de soha ennyien még nem vettek részt a felvonuláson. Rengetegen érkeztek buszokkal Katalónia távolabbi részeiből is. A színpadon egymást váltó szónokok pedig a minél nagyobb választási részvételre buzdították az embereket.

"Olyan államot akarunk, amely lojális az állampolgáraival, nem akarjuk tovább egy percig sem a Spanyol Királyság részét képezni" - jelentette ki Jordi Sanchez, a felvonulást kitaláló és szervező Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű mozgalom elnöke beszédében. "Függetlenség, függetlenség, függetlenség" - skandálta a tömeg.

Ha a Junst pel Sí (Együtt az igenért) nevű párttömörülés nyer - ennek tagja a jelenlegi katalán kormánypárt is -, egyoldalúan megindítja az elszakadási folyamatot Spanyolországtól. A spanyol kormány szerint ez törvénytelen, és szavazás a jogszabályok értelmében kizárólag a katalán parlament összetételéről szól.

A felvonuláson nem vett részt Artur Mas katalán elnök, a kormány tagjai és Ada Colau barcelonai polgármester sem, mivel már tart a választási kampány.

A felmérések szerint Katalónia rendkívül megosztott abban a kérdésben, hogy az autonóm közösség kiváljon-e Spanyolországból. A héten két közvélemény-kutatás is napvilágot látott: a Sigma Dos adatai szerint 46 százalék ellenzi a függetlenséget, a CIS nevű cég épp fordított eredményt mért, nekik a válaszadók 46 százaléka mondta azt, hogy önálló Katalóniát szeretne.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: