2013-11-05 17:48:45• hírek • Kocsis Zoltán

Másfél millió lejbe kerül a szatmári Nagy Testvér – tavasszal készülhet el

Hatvanöt térfigyelő kamera pásztázza majd Szatmárnémeti útjait, tereit 2014 tavaszától. A szakemberek a közbiztonság javulását remélik a rendszer kiépítésétől, amelynek a finanszírozását még 2012 első hónapjaiban nyerte el az önkormányzat.

Sokan ódzkodnak a térfigyelő rendszerek egyre nagyobb térhódításától, mondván, ez már az emberek intimitását sérti. Mondják mindezt egy olyan korban, amikor egyesek (nyilván mások) életük minden pillanatát megosztják a népszerű közösségi portálokon, ahol fényképekkel vagy csak egyszerű üzenetekkel igyekeznek megosztani, éppen hol járnak, mit csinálnak.

A kérdés összetett, ám a térfigyelő kamerák rendszerének hasznosságát a közelmúlt legnagyobb figyelmet keltő eseménye (is) igazolja: a kis Dragos Vivient élete utolsó óráiban egy ilyen kamera örökítette meg későbbi gyilkosa társaságában....

Szatmárnémetiben jövő tavasszal nem kevesebb, mint 65 kamerából álló rendszert építenek majd ki. A városi önkormányzat még 2012 első hónapjaiban nyerte el az Európai Unió által meghirdetett Regionális Operatív Program keretén belüli Integrált Fejlesztési Programot.

Ilyés Gyula akkori polgármester 2012 február 17-én Kolozsváron, a Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség központjában látta el kézjegyével azt a szerződést, amely a térfigyelő-rendszer kiépítéséről szól. A többek között 22 utca modernizálását, az Északi-Színház felújítását magába foglaló Integrált Fejlesztési Program összköltségvetése 67,6 millió lej, ezen belül a térfigyelő-rendszer kiépítése 1,548 millió lejbe kerül majd.

A 65 kamera elhelyezésekor a projekt készítői több szempontot is figyelembe vettek. Ilyen például a forgalom vagy a bűnözési ráta. Ennek megfelelően ugyanúgy kerülnek kamerák a városközpontba, mint a különböző lakónegyedekbe. Túlnyomó többségüket a közvilágítást szolgáló oszlopokra szerelik, de kerül kamera például a Deák (Titulesu) téren található református templomra, a régi központban található Dana hotelre, a Közigazgatási Palotára vagy éppen a Petőfi utcában található katonai központ épületére.

A térfigyelő kamerák kiépítése jelenleg az ilyenkor kötelező közbeszerzési licit szakaszában van. A tervek szerint tavasszal kezdődhet a rendszer kiépítése, a nyár elején pedig bátran mondhatjuk: a Nagy Testvér figyel - immár Szatmárnémetiben is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: