2014-09-03 15:12:12• hírek • Kocsis Zoltán

Anyanyelven az egészségügyben is!

A Szatmár megyei RMDSZ székházában megtartott szerdai sajtótájékoztatón Kereskényi Gábor parlamenti képviselő bemutatta az érdekvédelmi szövetség törvényhozási prioritásait az őszi parlamenti időszakra. Amint kiemelte, ezek két részre oszthatóak: amelyek a magyar kisebbséget érintik, illetve amelyek a teljes romániai társadalmat.

Az anyanyelv-használati jogokért való küzdelmet az RMDSZ mindig is az egyik legfontosabb feladatának tekintette. Az eddig elért eredményeket idén ősszel további három ponttal szeretnék kiegészíteni. Egyrészt az RMDSZ módosítani szeretné a 95/2006-os egészségügyi törvényt oly módon, hogy az garantálja a páciens anyanyelv-használati jogát az egészségügyi intézményekben. A másik fontos cél, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbség aránya meghaladja a 20%-ot, bárki fordulhasson anyanyelvén megfogalmazott petícióval a különböző dekoncentrált intézményekhez, illetve anyanyelven fordulhassanak a nép ügyvédjéhez (ombudsmanhoz).

Az egész romániai társadalmat érintő törvénymódosítási indítványokat is három alcsoportra lehet osztani. A közigazgatás terén az RMDSZ szeretné folytatni a racionális decentralizációt, éppen ezért célja, hogy 18 különböző közszolgáltatás a központi kormány hatásköréből a helyi tanácsokéba szálljon át. Ezt a képviselőház hallgatólagosan már elfogadta, a döntő ház azonban a szenátus. A másik közigazgatási tervezet, hogy az RMDSZ szeretné eléri: az iskolai szállítást végző járművek számára kötelező licencért ne kelljen fizetni.

A szövetség idei prioritásai közé sorol három fiskális javaslatot is. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a turisztikai célú ingatlanokat ne csak a Fekete-tenger partján illessen meg akár 50%-is terjeszthető adókedvezmény, hanem a hegyvidéken lévőket is. A másik kezdeményezés a nyugdíjasoknak is megadná a lehetőséget, hogy öregségi jövedelmük 2%-át felajánlják egyesületek, alapítványok stb. támogatására.

Magyarországi mintára az RMDSZ a romániai devizahitelesek megsegítésére is tervezetet dolgozott ki. Ez lehetővé tenné, hogy az a személy, aki valamely devizában (svájci frank, euró) vett fel jelzáloghitelt, lejre konvertálhassa az át - vagy felvételkor érvényes árfolyamon. Ezt a szenátus már jóvá is hagyta, a döntő azonban a képviselőház.

Végezetül az RMDSZ fontosnak tartja, hogy a szociális közszolgáltatást elvégző alapítványok, egyesületek, szervezetek vagy akár az egyház is támogatást kaphassanak a központi költségvetésből - tehermentesítve ezzel az önkormányzatok költségvetését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: