2013-11-03 23:00:55• hírek • Kocsis Zoltán

Másfél év után sem gyűjtjük szelektíven a hulladékot!

Szatmárnémetiben közel másfél évvel ezelőtt vezették be a háztartási hulladék duális gyűjtését. Azzal mindenki tisztában volt, hogy nehéz lesz az eleje, ám az azóta eltelt idő alatt szinte semmi nem változott: nem gyűjtjük szelektíven a szemetet!

„Tisztában vagyok azzal, hogy eleinte nem kis kellemetlenséget okoz majd a lakosoknak, hogy az eddigi egy helyett ezentúl két vödörbe gyűjtsék otthon a háztartási hulladékot. Ám egy újfajta szemléletmódra van szükség a környezetvédelmi kérdéseket illetően", mondta Ilyés Gyula akkori polgármester azon a 2012 május másodikai sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentette: május 7-től ténylegesen beindul a szelektív hulladékgyűjtés Szatmárnémetiben.

Az ominózus időpont óta közel másfél év telt el. Nem tudni, az „eleinte" kifejezés alatt Ilyés pontosan mennyi időre gondolt, ám az tény: az elmúlt másfél évben semmi sem változott. „Sajnos csak nagyon kevesen gyűjtik azóta is szelektíven a hulladékot. Pedig a kukákra rá van írva, hogy nedves vagy száraz, a legtöbben azonban ezt nem veszik figyelembe", jelentette ki Puskás László, a Florisal igazgatója.

A közterület-fenntartó vállalat két millió lejt költött az új rendszer kiépítésére. Kivonták a forgalomból az ezeréves fém konténereket, 213-ra emelték a gyűjtési pontok számát, lebetonozták, bekerítették a kihelyezett műanyag konténereket - melyek száma meghaladja a 900-at.

„Hetente 85-90 kamionnyi szemetet szállítunk ki a szamosdobi szeméttározóba. Egy-egy szállítmány mennyisége 16-20 köbméter. Összesen azonban legtöbb két kamionnyi a száraz hulladék", mondja Puskás.

Pedig nálunk csak duális rendszerben kellene szelektálni a hulladékot: száraz és nedves szemét. Nedves szemétnek számít minden, ami lebomlik. Ezzel fényévekre vagyunk a németországi modelltől, ahol külön szedik az üveget, a papírt, a fémet... azt ne is említsük, néhol még a különböző színű üveget is.

Nem jobb a helyzet azon konténerek esetében sem, amelyek a pillepalackok gyűjtését szolgálják. Ebből Szatmárnémetiben 33 van kihelyezve. Pontosabban kettővel kevesebb, mert ezeket a lakosság kérésére bevették. „El nem tudják képzelni, mi mindent találtunk már ezekben", jegyzi meg Puskás.

Szatmárnémetinek hivatalosan közel 112.000 lakosa van. Közülük alig 62.000 főnek van szerződése a Florisallal. Ez azt jelenti, hogy a másik ötvenezer személynek a többiek pénzén szállítják el a szemetét. A városi tanács tavaly őszi döntése óta ráadásul immár semmi kötelezi a szatmárnémetieket, hogy szemétszállítási szerződést kössenek...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: