2012-12-03 16:06:27• hírek • Szatmár.ro

Másfajta kommunikáció

„PECS" (Picture Excange Communication System), azaz a képcserés kommunikáció módszeréről szóló képzést tartottak november 29. és 30-a között a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek által vezetett Boldog Scheffler János Központban.

Ez, az Egyesült Államokban már több, mint 25 éve jól működő, de területünkön még kevéssé ismert, és legfőképp kevésbé helyesen, szakszerűen használt módszer a kommunikáció megindítását segíti elő, a képekkel történő üzenetközvetítésen keresztül, a szóban történő gondolatcsere kiváló szintjéig - a beszédig. Egy olyan kommunikációs technika - mely azokban az esetekben siet a speciális odafigyelést igénylő személyek segítségére, amikor azok egyáltalán nem, vagy csak részlegesen tudják kifejezni érzéseiket, vágyaikat, szükségleteiket, legyen szó veleszületett rendellenességről, vagy baleset utáni képességvesztésről.

A lépésről-lépésre haladó technikával a kliensek először megtanulnak kis képek segítségével kommunikációt kezdeményezni egy másik személlyel, majd  egyre komplexebb - már jelzőket is kifejező - mondatokat alkotnak. Mivel ez nemcsak egy szóban történő kommunikációt helyettesítő eszköz, hanem egy szegényes, gyenge verbális kommunikációt támogató, fejlesztő módszer, ezért sok esetben segíthet a funkcionális kommunikáció keretének megteremtésében. Segítségével, a környezettel történő kapcsolatteremtésen túl, az esetek 85%-ban elérhető, hogy a fejlődés egy adott szakaszában beinduljon a beszéd, később pedig a képeket elhagyva kommunikáljanak, szép lassan integrálódjanak. A kétnapos interaktív képzést Lili Covaci pszichológus, a Pyramid Educational Consultants România munkatársa, a PECS egyedüli romániai oktatója tartotta, az elméleti tudás átadása mellett gyakorlati keretet is teremtve, az elhangzottakat videókkal illusztrálva.

Lili Covaci a módszerrel kapcsolatban elmondta, a verbális kommunikáció hiánya, vagy annak nem megfelelő volta esetén kiváló eredményeket lehet vele elérni úgy gyerekeknél - például autizmussal élőknél -, mint beszédzavarral rendelkező gyerekeknél és felnőtteknél. Fejlesztő, vagy helyettesítő céllal használják. „Alapját képezik az alkalmazott viselkedésanalízis (ABA) és a tanuláselméletek, hiszen minden, amit a hétköznapokban végzünk, kapcsolatban van a tanulással, ennek mechanizmusával - azért teszünk valamit, hogy értékeljék, és annak pozitív következménye legyen. A visszajelzés minősége alapján a viselkedésünk is változik. Tanulásunk nyolcvan százalékban a vizuális érzékelésre épül. Ha például külföldre megyünk, és nem értjük az adott ország nyelvét, a jelek alapján tájékozódunk. De a gyerekek is vizuálisan tanulnak. Kutatások bizonyítják, hogy azok az eltérő fejlődésű gyerekek, akik három éves kor alatt a PECS módszert használják, nagy százalékban, másfél év alatt megtanulnak beszélni, és maguktól elhagyják a képcserés kommunikációt. Ez a módszer ugyanakkor nem csak a kérések megfogalmazására tanít, hanem véleményt, érzéseket kifejezni. Ha azonban az illetőnek érzékelési zavarai, viselkedésproblémái is vannak, javasolt egyéb terápiákkal együtt alkalmazni."

Lili Covaci kiemelte, a PECS másfél éves kortól nyolcvanöt éves korig használható,  és nem csupán a képzett terapeuta, hanem annak kísérésével a szülők, hozzátartozók által is elsajátítható. Ha a gyerek hetente kétszer eljár „PECS foglalkozásra", az még nem biztos, hogy elég, a valóságban a család szeretetére, figyelmére, aktív részvételére van szükség. A módszer romániai elterjedésével kapcsolatban hozzátette, régiónkban két városban működnek szakszerűen képesített terapeuták, ebből az egyik mostantól Szatmárnémeti, a Boldog Scheffler János Központtal. Fontos, hogy használata előtt pontosan, lépéseiben ismerjék a képcserés módszert, mert egyébként nem érik el a várt hatást, csalódást élhetnek meg, és téves következtetéseket vonhatnak le, úgy az alkalmazott technikáról, mint a gyerek fejleszthetőségéről.

A november végén tartott képzésen az intézmény szakemberei, érdeklődők, de szülők is részt vettek, és már elérhető, a Boldog Scheffler János Központban igénybe vehető a PECS révén történő kommunikációfejlesztés.
Scheffler-János-Központ

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: