2010-11-10 11:17:29• hírek • Szatmár.ro

Márton Nap Tasnádon

Pénteken tartják meg a Márton Napi Ünnepségeket Tasnádon.

A helyi NDF immáron 15 éve szervezi meg a Márton Napi Ünnepségeket, amelynek fénypontja a „lampionos felvonulás" a város központjában. Amint arról Schmidt Mária, főszervező beszámolt, pénteken, 17 órai kezdettel, a moziteremben a résztvevők előadást hallhatnak Márton püspökről, a Márton-nap lényegéről, népszokásairól.

Ezt követően kulturális műsor következik. Fellép: a helyi német óvoda tánccsoportja, a Gemeinsam tánccsoportja, valamint a házaspárok tánccsoportja. A gyerekek számára töklámpásversenyt rendeznek, majd sor kerül a lampionos felvonulásra. Az idén a hagyományos bál helyett ünnepi vacsorával ér véget az esemény.

A nép nem felejtette el Mártont, minden évben halálának évfordulóján, november 11-én emléknapot tartottak a tiszteletére: fáklyás felvonulásokat szerveztek és Márton-tüzeket gyújtottak.

A lampionos felvonulásokat  csak a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi mindenkihez eljusson. Manapság ebben elsősorban a gyerekek vesznek részt, sötétedéskor a maguk készítette lampionjaikkal járják az utcákat miközben régi Márton napi dalokat énekelnek. A Márton Napi Ünnepségek hagyománya német nyelvetrületről származik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: