2012-10-18 11:43:59• hírek • MTI

Martens: a romániai magyarságnak az egység az érdeke

A romániai magyarságnak az az érdeke, hogy egyetlen, egységes politikai erő lássa el politikai képviseletét és a közösség ne legyen megosztott a választásokon - hangsúlyozta Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) újraválasztott elnöke Bukarestben Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetég (RMDSZ) elnökével közösen tartott sajtóértekezletén csütörtökön.

A két politikus az EPP 21. tisztújító kongresszusán vesz részt Bukarestben, amelynek a két romániai tagpárt, az ellenéki Demokrata Liberális Párt (PDL) és az RMDSZ a házigazdája.
Martens rámutatott, hogy a jobbközép pártcsalád romániai tagjai egy nagyon nehéz időszakban vállalták a kormányzás felelősségét, és sikerült megőrizniük Romániát a demokrácia és jogállamiság útján. A közelgő választásokra utalva Martens kijelentette: a romániai magyar közösséget leginkább az szolgálja, ha egységes marad.

"A megosztottság súlyosan aláaknázná a romániai magyarság képviseletét. Márpedig fontos, hogy a magyarságnak legyen képviselete a demokratikus intézményekben. Ehhez egység kell, így őszintén remélem, hogy a romániai magyar közösség felsorakozik politikai képviselete, az RMDSZ mögött a következő választásokon" - mondta Martens.
Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ az EPP egyik tagszervezete, és Wilfried Martens több ízben világossá tette, hogy az RMDSZ bírja az Európai Néppárt támogatását.

"Ami újdonság az EPP politikájában, az a kisebbségi fejezet. Az Európai Unió a gazdasági közösségtől a politikai unió felé tart, ezért a gazdasági kérdésektől el kell jutni az őshonos kisebbségek jogainak védelméhez is. Nagy előrelépés, hogy ezt felvállalta a néppárt és célul tűzte ki, hogy egy olyan keretszabályozást dolgoz ki az unió szintjén, amely majd kötelezővé válik az EU tagállamai számára" - mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke úgy értékelte, az EPP kongresszusa megnyitotta azt az utat, amely az uniós kisebbségvédelem jogi kereteinek megteremtése felé vezet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: