2016-09-26 17:56:17• hírek • Szatmár.ro

Marokkó-rali, utána Six Days - kemény versenyeken készül a Dakarra Gyenes Mani

fotó: Vadas Mária
fotó: Vadas Mária

Nemrég Magyarországon enduró-bajnok lett, a hétvégén pedig enduro-krosszban is bebiztosította első helyét Gyenes Emánuel. Az Autonet Motorcycle Team versenyzője azonban nem pihenhet: két hatnapos versennyel melegít a jövő januári Dakarra.

A hétvégén a Borsodnádasdon megszervezett magyarországi enduró-krossz bajnokság utolsó előtti futamában már bebiztosította bajnoki címét Gyenes Mani, ám az igazán komoly kihívások a következő napokban várnak rá. A támogatóinak köszönhetően ott lehet ugyanis a Marokkó-ralin, amely az idei ralivilágbajnokság utolsó futama.

De nem ezért fontos a részvétel! Itt jelen van minden gyári csapat, ez gyakorlatilag az utolsó komoly verseny, amely a Dakart megelőzi. Mindenki itt teszteli a motorját, amely Mani esetében is hamarosan útnak indul majd hajóval a januári nagy megmérettetésre. Gyenes Mani kedden indul útnak a szervízautóval és Oláh László szerelővel a versenyhelyszín felé.

Közel 4500 levezetett kilométert és egy kis hajózást követően jutnak el péntek délutánra a start helyszínére. Szombaton lesz a nevezés és a gépátvétel, vasárnap az óceánparton lesz egy rövid speciális szakasz, majd hétfőtől jövő péntekig tart a rali. „Most lehetőségünk lesz arra, hogy elvégezzük a Dakar előtt a szükséges finomhangolásokat. Vadonatúj, profi kategóriás a felfüggesztés, főleg ennek a beállítására koncentrálunk" - magyarázza az Autonet Motorcycle Team versenyzője. A Marokkó-rali útvonala hasonlít a régi Dakaréhoz, sok a homokdűne. Mani a marokkói versenyen 2009-ben állt először és eddig utoljára rajthoz. Akkor 450+ köbcentiméteres kategóriában indult és lett kategóriagyőztes. „Szeretnék az első tízben benne lenni, de nem a helyezés a legfontosabb. Nem akarok egy esetleges balesetet kockáztatni, amire rámehet a Dakar-részvétel" - magyarázza.

Marokkóból visszafelé megállnak majd Spanyolországban - ott a Six Days nevű emberpróbáló enduró-versenyen indul. Ez nem volt betervezve, de egy klubcsapatban egy sajnálatos baleset miatt megürült egy hely - ezt vette át a szatmári motoros.

„A Six Days a motorsportban olyan, mint az olimpia. Kétféle kategória van. Az egyik gyakorlatilag az adott ország válogatottja, négyen vannak egy csapatban és az összesített idő alapján kerül ki a győztes. Ők a Trophy mezőny. Én két magyarországi motorossal a klubcsapatok versenyében indulok. Ezek háromfősek, és nem számít a nemzetiség" - mondja Mani, aki természetesen ezen a versenyen is az Autonet Motorcycle Team színeiben indul.

Ez a verseny nem lesz leányálom, tekintve, hogy a terep köves, poros. Ennél nagyobb baj viszont, hogy a 700 versenyzőből előbb a Trophy-sok indulnak útnak, úgyhogy Maniék a felvert porban kell majd száguldjanak - amíg előrébb nem kerülnek a rajtlistán.

Mani már négy Six Days versenyen volt. 2007-ben Chilében, 2012-ben Németországban, 2013-ban Szardínia szigetén, 2015-ben Szlovákiában állt rajthoz. A négy verseny négy ezüstérmet hozott neki. „Most már jó lenne egy aranyérem is" - mondja mosolyogva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: