2010-05-31 14:05:53• hírek • MTI

Markó: taktikailag jó a törvény elfogadása

Taktikai szempontból jó döntésnek tartja a kettős állampolgárságra vonatkozó magyar törvény elfogadását Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, aki az Új Magyar Szónak (ÚMSZ) adott hétfői interjújában ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy Romániában szélsőséges nacionalista erők támadni fogják ezt a döntést.

"Taktikailag azt mindenképp jónak tartom, hogy most fogadták el a törvényt, de csak később lép érvénybe. Ezáltal szétválasztódik az elfogadás és az alkalmazás pillanata, tompul a sokkhatás" - mondta a politikus. Szerinte nem lehet kizárni, hogy Romániában ultranacionalista politikusok kampányszerűen fogják támadni a kettős állampolgárságot.

Markó ugyanakkor leszögezte: jelenleg Romániában sem politikai, sem morális, sem jogi alap nincs arra, hogy valaki ezt igazán megkérdőjelezze, minthogy Románia a moldovai románoknak hasonló módon ad állampolgárságot. Szlovákiában fog még feszültségeket okozni ez a kérdés - mondta Markó Béla, aki azonban bízik abban, hogy Románia bölcsebb lesz.
Arra a kérdésre, hogy kérni fogja-e a magyar állampolgárságot, a politikus így felelt: "Megmondom őszintén, Románia miniszterelnök-helyetteseként nekem most nem ez a legnagyobb problémám".

Ugyanennek a lapnak a hétfői vezércikke a Kossuth-téri ünnepséget "triumfalista rendezvénynek" minősíti. Ezen - mint fogalmaz - a képes beszéd, az emelkedett szöveg a szívnek szólt, amely oly könnyen hangolható reményre, és amely nem mellékesen bosszút is vár. "Kevésbé vár programot, nem lehet a szívet konkrétumokkal terhelni" - írja a kommentátor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: