2010-12-11 12:41:05• hírek • MTI

Markó nem indul - összefoglaló

Nem kívánja magát újrajelöltetni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöki posztjára a februári nagyváradi kongresszuson Markó Béla - jelentette be maga a szövetség elnöke szombaton Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT), az RMDSZ "miniparlamentjének" ülésén.

Markó Béla - aki tizennyolc éve tölti be a tisztséget - ugyanakkor hozzáfűzte: nem akarja távol tartani magát a politikától. Úgy vélte: az elmúlt csaknem két évtized alatt szerzett tapasztalatait az RMDSZ - ha akarja - hasznosítani tudja az erdélyi magyar közösség javára. A szónokot beszéde végén a küldöttek felállva, hosszan megtapsolták.

A tanácskozáson Kelemen Hunor (a szövetség ügyvezető elnöke, de akit kulturális minisztersége idejére felfüggesztettek az RMDSZ e vezetői tisztségéből) bejelentette: megpályázza az RMDSZ elnöki tisztségét. Kifejtette: megválasztása esetén csapatmunkára törekedne. Sokszínű RMDSZ-t akar - mondta -, amely meghallgatja az emberek problémáit, s ezekre megoldásokat talál. Ez viszont csak alapos szervezéssel valósítható meg - tette hozzá.
Eckstein-Kovács Péter, Traian Basescu államfő kisebbségügyi tanácsadója is megerősítette, hogy versenybe száll majd februárban az elnöki posztért.

Markó Béla a saját jövőjére vonatkozó bejelentés előtt politikai beszámolót tartott, amelynek egyik legfőbb gondolata az volt, hogy az RMDSZ-t nem a politikai ideológiák tartják egybe. Szerinte a romániai magyarságnak egy szövetségben van a helye. Nem értett egyet azzal az állásponttal, hogy az erdélyi magyar közösségnek több pártra kellene szakadnia.

Markó hangsúlyozta, hogy az RMDSZ-ben soha nem lesz teljes támogatottsága egy-egy politikai áramlatnak, például a kereszténydemokrata, a szociáldemokrata, vagy a liberális szemléletnek. Úgy vélte: az RMDSZ-t a magyar identitás, az anyanyelvű oktatás, valamint az a cél tartja össze, hogy megteremtsék a különböző autonómia-formákat. Markó szerint az RMDSZ-nek a jövőben is szövetségként kell léteznie, vitákkal, éles véleményütköztetésekkel együtt.


Másra bízza az elnöki széket
Másra bízza az elnöki széketA hallgatóság figyelmébe ajánlotta a felvidéki és a kárpátaljai példát, megállapítva, hogy az ottani magyar politikai elit pártokra osztotta önmagát, és emiatt az ott élő magyarság képviselete "elerőtlenedett,  elvesztette korábbi befolyását".
Markó kifejtette: "irritálja és zavarja" az a sokszor hallható bírálat, miszerint az RMDSZ már "mindenkivel" volt szövetségben Romániában. Hozzátette: Magyarországon is rosszallják egyesek, hogy az RMDSZ minden magyarországi demokratikus párttal képes volt kialakítani jó politikai viszonyt. "Az elmúlt húsz év legfőbb tanulsága az, hogy az RMDSZ minden demokratikus erővel együtt tudott működni a romániai magyarság érdekeiért, és ez Magyarország viszonylatában is így van" - hangoztatta a szónok.

Markó későbbi felszólalásában emlékeztetett: Romániában és külföldön egyes személyiségek azt tekintik legfőbb bűnének, hogy nem engedett beleszólást számukra az RMDSZ életébe. Markó bírálta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetőit, akik új romániai magyar pártot akarnak alapítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: