2010-02-02 15:33:03• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Boc: prioritások között a kisebbségi törvény

A kisebbségi törvény is a román kormány által igen fontosnak tekintett jogszabályok között szerepel - erősítette meg kedden a román képviselőházban Emil Boc miniszterelnök.

A Demokrata Liberális Párt (PD-L) és  a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányzó koalíciója a rendes parlamenti ülésszak hétfői megkezdése után levélben is értesítette a honatyákat a jogszabályok fontossági sorrendjéről.  
Ennek értelmében a kormány szerint a kisebbségek jogállását szabályozó törvény mellett prioritást élvez a büntető- és a polgári törvénykönyv, a nyugdíj- és az oktatási törvény elfogadása, valamint az úgynevezett pénzügyi felelősségről szóló, a költségvetési fegyelem betartását megkövetelő törvény szentesítése.

Nem hivatalos források szerint a kisebbségi törvényt legkésőbb június végéig szeretné elfogadtatni a kabinet. Az előző - a 2008 végén rendezett választásokig tartó - parlamenti ciklusban már a bizottsági vita során elakadt ez a tervezet, de a most ismét kormányzati szerepet vállaló RMDSZ-nek sikerült a kormányprogram részévé tenni e kérdés rendezését.
Előterjesztésében a miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy ezek a törvények elsősorban az ország modernizálását és új munkahelyek teremtését szolgálják. A legfőbb feltétel mindehhez az állam eddigi túlköltekezésének a megállítása - hangsúlyozta, hivatkozva a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásaira is.


Emil Boc a prioritásokról beszélt a parlamentben
Emil Boc a prioritásokról beszélt a parlamentben


Ennek megfelelően nagy fontosságot tulajdonított a költségvetési fegyelmet megerősítő jogszabálynak, amelyet reményei szerint március végéig el is fogad majd a parlament. Az állami kiadások kurtításához járulna hozzá a nyugdíjreformról szóló törvény is, amelyre azért van szükség, hogy kiküszöböljék az égbekiáltó aránytalanságokat, egyesek jogtalan privilégiumait, illetve a jelenlegi jogrésekből fakadó visszaéléseket. A törvénykönyvek megalkotása ugyancsak a modern állam egyik alapköve - vallotta Emil Boc, hangsúlyozva, hogy egy korszerű államnak szavatolnia kell a törvény előtti egyenlőséget. Hitet tett a decentralizációs folyamat folytatása mellett.

Ígéretet tett arra, hogy a kormány a jövőben ritkábban él majd a sürgősségi rendeletek gyakorlatával, inkább arra törekszik, hogy a törvényalkotási munka parlamenti vitákon alapuljon, a törvényhozó és a végrehajtó testület közötti partneri viszony szellemében. Boc reményét fejezte ki, hogy ez a parlamenti ülésszak előkészíti majd az egykamarás parlamentre való áttérést, illetve a honatyák számának csökkentését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: