2012-03-07 11:13:49• hírek • Mti

Csökkent a politikusokba vetett bizalom

Az ország legnépszerűbb közéleti személyiségének Raed Arafat, a rohammentő szolgálat (SMURD) alapítója, az egészségügyi minisztérium helyettes államtitkára bizonyult. A közéleti szereplők bizalmi indexéről az Adevarul című napilap megrendelésére az IMAS közvélemény-kutató intézet végzett országos reprezentatív felmérést, amelyet a lap szerdai száma közölt.

"Az arab Arafat a legnépszerűbb román" - címmel közölt beszámolójában az Adevarul azt emeli ki, hogy a romániai rohammentő szolgálat palesztin származású "atyjába" vetett bizalom alig marad el az ország legfontosabb négy politikai vezetőjének összesített bizalmi indexétől. A januárban lemondásra kényszerített, majd a közfelháborodás nyomán hivatalába visszafogadott Raed Arafat helyettes államtitkárt a megkérdezettek 76,1 százaléka tartja hiteles személyiségnek. Traian Basescu államfő, Mihai Razvan Ungurenu miniszterelnök, valamint Victor Ponta és Crin Antonescu, a szociálliberális ellenzéki pártszövetség vezetői  bizalmi indexének összege ehhez képest 78,2%-ra rúg - mutat rá az Adevarul.

A felmérés szerint Arafat után a második legnépszerűbb személyiség Mihály király 28,8 százalékkal. Őt Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt elnöke (23,7%) és Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke (23,3%) követi. A február elején hivatalba lépett Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnököt a válaszadók 22,3 százaléka tartja hiteles politikusnak, míg elődje, Emil Boc, a kormányzó Demokrata Liberális Párt elnöke  a megkérdezettek 10,4 százalékának bizalmát élvezi.

Mélypontra esett Traian Basescu államfő bizalmi indexe: a február 17. és 26. között végzett közvélemény-kutatáson 8,9 százalékot összesített. Az Adevarul által kiválasztott közéleti szereplők között egyetlen magyar politikus szerepel: Markó Béla miniszterelnök-helyettesben, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség korábbi elnökében a megkérdezettek 3,6 százaléka bízik.

Az IMAS közvélemény-kutató intézet szerint a felmérést 1039 fős országos reprezentatív mintán végezték, amelynek hibahatára elvileg nem haladja meg a 3 százalékot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: