2009-02-16 15:02:25• hírek • Garzó Ferenc/MTI

PRM-s szavazatokra is pályázik

Traian Basescu a nacionalista román szavazatokra is pályázik, amikor élesen elutasítja a területi autonómia lehetőségét, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) hibáztatja Székelyföld elmaradottságáért - ezt a véleményt fejtette ki hétfőn a bukaresti román lapok többsége.

"Basescu és a székelyek eltérő módon olvassák az alkotmányt" - írta címében az Adevarul arra utalva, hogy a román államfő éppen az ország alaptörvényére hivatkozva utasítja el Székelyföld területi autonómiáját, azt hangsúlyozva, hogy Románia "nemzetállam". A lap megszólaltatja Cristian Parvulescu szociológust, aki szerint Basescu székelyföldi kijelentéseinek van egy rövid, egy közép és egy hosszú távú célja.

Az elsőt a vasárnapi kolozsvári időközi választás jelentette: a szombati látogatáson az államfő állítólag még ebben a formában próbálta erősíteni az ő pártjaként emlegetett Demokrata-Liberális Pártot (PD-L) a kincses városban. Akkor ugyanis korántsem volt biztos még, hogy e párt jelöltje megnyeri az első fordulóban a választást, ha pedig második fordulóra kerül sor, akkor a PD-L Parvulescu szerint bajba került volna (azóta kiderült, hogy a PD-L jelöltje első körben győzött).

Középtávon, a politológus szerint, Basescu magához akarja vonzani a parlamentből kihullott Nagy-Románia Párt (PRM) szavazóbázisát az idei elnökválasztásokon. Parvulescu úgy véli: a hosszú távú cél jelenti a legnagyobb veszélyt a román-magyar kapcsolatok jövője szempontjából, mert - mint a politológus megállapítja - jelen pillanatban éppen fordítva zajlik a "tisztogatás", vagyis sorra váltják le a magyar tisztségviselőket, és állítanak a helyükre románokat.

Az elnökválasztás szempontját véli felfedezni Basescu megnyilatkozásaiban a Cotidianul is. E lap úgy fogalmaz: Basescu a Vadim Tudor PRM-elnök által hátrahagyott úton fut tovább, nacionalista voksokért versenyez az általa meglehetősen korán elkezdett választási kampányban. Alin Teodorescu szociológus maga is így értékeli a dolgot. A már említett Cristian Parvulescu e lapban is megszólal, megállapítva: a területi autonómia rendkívül kényes kérdéséről nem lehet a végtelenségig elkerülni a vitát.

A Jurnalul National azt írja, hogy véget ért a Basescu és az RMDSZ közötti szerelem. A november végi választások után az államfő még nyilvánosság előtt jelentette ki, hogy a magyarok érdekvédelmi szervezetének helye van a kormányban, ma viszont ugyanezt a szövetséget okolja a székelyföldi megyék elmaradottságáért. A Gandul úgy látja: Basescu kijelentése az RMDSZ-t a politikai beszédstílus radikalizálódása felé taszítja.
A jelentősebb napilapok közül csak a Ziua kommentátora ad teljesen igazat Basescunak. A szerző szerint ő a rendszerváltás utáni első román államfő, aki nyíltan szembe mer szállni az RMDSZ román politikai erőket "zsaroló" magatartásával.

Basescu már megkezdte a választási kampányt és a PRM szavazóbázist is meg akarja szerezni magának. Fotó: Presidency.ro

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: