2008-07-21 00:08:30• hírek • Szatmar.ro

Markó- Tőkés találkozó: lesz-e megegyezés?

kall_1216562130_mb_tl_balvanyos-3Az RMDSZ július 26-ig választ vár az MPP-től a belső koalícióra vonatkozó javaslatára.

 Bálványosfürdőn találkozott Markó Béla szövetségi elnök és Tőkés László, az EMNT elnöke.

Az RMDSZ július 26-ig vár választ az MPP-től a belső koalícióra vonatkozó ajánlatára - jelentette be Markó Béla szövetségi elnök azt követően, hogy szombaton, Bálványosfürdőn megbeszélést folytatott Tőkés László európai parlamenti képviselővel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével. A találkozón a Szövetség küldöttsége - amelynek tagja volt Borbély László miniszter, Tamás Sándor, a Kovászna megyei Tanács elnöke, valamint Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója is - írásban nyújtotta át Tőkés Lászlónak, Toró T. Tibor képviselőnek és Szilágyi Zsoltnak, az EMNT elnökének az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó javaslatát, amely konkrét formában rögzíti az együttműködés elvi alapjait. Az RMDSZ elnöke közölte: a helyhatósági választásokon elért 85:11 arány egyértelműen azt mutatja, hogy az RMDSZ egyedül is bejut a román törvényhozásba, ám a romániai magyarság érdekeit figyelembe véve a szövetség a lehető legerősebb magyar parlamenti képviselet megteremtésére törekszik, ezért ajánlottak belső koalíciót az RMDSZ-en kívüli politikai csoportosulásnak. Ez azt jelenti, az RMDSZ az őszi parlamenti választások előtt szenátusi és képviselőházi jelöltlistáin bejutó helyeket biztosít az MPP-nek, mégpedig a legutóbbi helyhatósági választásokon elért eredmények arányában. Az RMDSZ listáin ily módon bejutó MPP-politikusok megtarthatják önállóságukat, pártjuk álláspontját képviselhetik a majdani frakcióban, a román parlament mindkét házában saját kezdeményezéssel is élhetnek. Kivételt képeznének azonban azok a döntések, amelyek a romániai magyar közösség egységes parlamenti fellépését teszik szükségessé.

all_1216562130_mb_tl_balvanyos-3


A Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, július 26-ig nemcsak egy elvi megegyezés kell szülessen, az RMDSZ és az MPP képviselőinek eddig az időpontig ki kell dolgozniuk az együttműködés konkrét módozatait is, ezután ugyanis megkezdődik az RMDSZ területi szervezeteiben a jelöltállítás, és ebben a fázisban már nem lehet módosítani a szövetség jelöltlistáit. - Amennyiben partnereink nem fogadják el az ajánlatunkat, az RMDSZ egyedül indul a helyhatósági választásokon, és mindenki számára egyértelmű, hogy az RMDSZ-en kívül semmilyen magyar szervezetnek nincs esélye bejutni a parlamentbe. Mi nem szeretnénk diktálni senkinek, de az is elég furcsa lenne, ha más akarna diktálni nekünk - szögezte le az elnök, aki ugyanakkor hozzátette: erről nincs szó, hiszen a találkozón világossá vált, Tőkés László ugyanazt akarja mint az RMDSZ, azaz a megegyezést. Mint fogalmazott, elégtétellel tapasztalta, hogy az EMNT elnöke és kollégái jónak tartják az RMDSZ javaslatát, amely álláspontjuk szerint egy megfelelő kiindulópontot jelent a megegyezéshez.

A találkozón ismételten elhangzott, a külső koalíció nem járható út, az RMDSZ egyébként sem kíván ilyen irányba haladni, a helyhatósági választásokon kialakult arány ugyanis azt mutatja, az erdélyi magyarság nem arra szavazott, hogy két politikai erőre bontsák az erdélyi magyar közéletet. -Nincsen olyasfajta kényszer, hogy ne egységes képviseletben gondolkodjunk - szögezte le. Emellett a jelenlegi választási törvény is félreérthetően fogalmaz, ugyanis, míg a pártok és a pártszövetségek esetében kétféle, öt, illetve nyolc százalékos bejutási küszöböt állapít meg, csupán egy alternatív küszöbről beszél, holott a törvény szelleméből az következik, hogy pátszövetség esetében az alternatív küszöbnek is magasabbnak kell lennie. - Nincs olyan kényszerhelyzet, hogy nekünk kockáztatnunk kellene a magyar képviseletet, hogy valamelyik bíróság vagy akár az Alkotmánybíróság utólag megsemmisítse az így elért eredményeket - hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Tőkés László méltányosnak, reális alapokon álló javaslatnak nevezte az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó ajánlatát, a szombati találkozó nyomán pedig esélyt lát arra, hogy valóban megegyezés jöjjön létre a két szervezet között. Leszögezte: "kellemesen csalódott", ugyanis, míg ő „lehűléstől" tartott, az RMDSZ egy olyan javaslatot tett le, amely valóban alapja lehet az együttműködésnek. A megegyezés nemzeti érdek, most az MPP-nek választ kell adnia az RMDSZ javaslatára, és ebben ugyanakkora nyitottságot vár el az MPP-től, mint amilyent az RMDSZ tanúsított - szögezte le az EMNT elnöke, aki hozzátette, azért is lát esélyt a megegyezésre, mert feltehetőleg az MPP-ben az erre vonatkozó döntést nem Szász Jenő egymagában, hanem a párt vezetősége hozza majd meg, és nem hiszi, hogy valamelyik szervezet is „szembemenne a magyar érdekkel" - mutatott rá.

Elmondták: a találkozó nyomán a dokumentumot kiegészítik azzal, hogy az RMDSZ mellett az EMNT is fontosnak tartja az erős magyar parlamenti képviselet biztosítását, megegyezés esetén pedig tovább folytatják a párbeszédet a közélet más területein is.

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem vett részt a tusnádi nyári egyetemen, Markó Béla szövetségi elnök elmondta: ez a rendezvény egy Fidesz-tábor, másképp fogalmazva, egy Fidesz által támogatott tábor, és ez mind rendben van, de az RMDSZ-nek ebben a pillanatban van a Fidesszel egy rendezetlen ügye. A Fidesz ugyanis, egy nagyon rossz döntést követően, mindvégig az RMDSZ ellen kampányolt az önkormányzati választások előtt. Nem egy-két ember, hanem gyakorlatilag minden vezetője megfordult Erdélyben, és az RMDSZ ellen kampányolt. - A politikában sok minden elképzelhető és sok minden elfogadható, de az, hogy ezt csuklás nélkül lenyeljük, s ne szóljunk semmit, az nem. Ez még „helyrekalapálható", lerendezhető, és le is kell rendezni, de mindaddig, amíg ezt az ügyet nem tisztázzuk, nem várja el senki tőlem, hogy részt vegyek a Fidesz-táborban - szögezte le az RMDSZ elnöke.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: