2009-12-03 14:11:06• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Markó: Geoana új szemléletet képvisel

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azért támogatja a szociáldemokrata Mircea Geoanát az elnökválasztáson, mert Klaus Johannis miniszterelnökké jelölésének a vállalásával új szemléletet képvisel, míg Traian Basescu tekintélyuralmi, központosított államot akar kiépíteni - fejtette ki szerdán az MTI-nek Markó Béla, a szövetség elnöke.

Az MTI  kérdésére, miszerint az Európai Néppárt (EPP) Traian Basescu jelenlegi államfő melletti szavazásra ösztönözte a románokat, elvárva, hogy "néppárti tagpárt tagpárti jelöltet támogasson" - Markó megállapította: a Basescut támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) és az RMDSZ valóban az EPP tagja, de a demokraták azelőtt a Szocialista Internacionáléből "igazoltak át". Egyébként a PD-L és a Szociáldemokrata Párt (PSD) programja között nincs lényeges különbség azon kívül, hogy az egyik baloldalinak, a másik pedig jobboldalinak mondja magát - mondta Markó.

Az RMDSZ elnöke szerint a mostani európai néppárti véleményt akkor lehetne csak következetesnek tartani, ha például tavaly év végén, a parlamenti választások után ugyanígy felhívták volna a PD-L figyelmét, hogy ne lépjen koalícióra a szociáldemokrata párttal, miközben az ugyancsak néppárti RMDSZ-t kinyomták a kormányból. Pedig előtte Basescu szavát adta, hogy az RMDSZ ott lesz a kabinetben - emlékeztetett rá Markó. 

Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének arra a nyilatkozatára, amely szerint Klaus Johannis csupán a "román kirakatpolitika eszköze", Markó kifejtette: egy német nemzetiségű politikus esetleges kormányfői kinevezése óriási  jelentőségű szemléleti áttörést eredményezhet Romániában. Ahelyett, hogy Tőkés ezt észrevenné, most mérgében "kirakatpolitikusnak" nevezi Nagyszeben polgármesterét, aki valóban német, sőt, a Német Demokrata Fórum elnöke, aki rendkívül jó városgazdának bizonyult, tehát már bizonyított.


Mircea Geoana és hívei. Elegen lesznek december hatodikán?
Mircea Geoana és hívei. Sokan vannak, de elegen?


Markó utalt arra, hogy fél évvel ezelőtt még Tőkés Lászlóval együtt tiltakozott székelyföldi nagygyűléseken a magyar intézményvezetők tömeges leváltása ellen. Tőkésnek érzékelnie kellene - mondta -, milyen radikális változást jelent önmagában is az a tény, hogy német nemzetiségű miniszterelnököt javasol a többség. Az RMDSZ elnöke méltányolja, hogy a liberális pártnak  Johannisra tett javaslatát a PSD elfogadta. "Ezért egyértelműen Mircea Geoanát támogatjuk ebben az államelnök-választási versenyben, mert azt gondoljuk, hogy a jó oldalra állt, Basescu viszont elutasította ezt a szemléletváltást" - hangsúlyozta Markó.

Tőkésnek arra a megállapítására, miszerint Geoana "posztkommunista" párt jelöltje, Markó emlékeztetett: A PD-L és a PSD egyaránt a Nemzeti Megmentési Frontból származik, amely a kilencvenes évek elején valóban a Román Kommunista Párt utódpártja volt. Mindkét ember onnan jött, több más romániai politikushoz hasonlóan - mondta az RMDSZ elnöke, hozzáfűzve: ma mindenkinek azt kell eldöntenie, hogy mennyire fordult el ettől a múlttól. Markó szerint Mircea Geoana azáltal, hogy felvállalta Klaus Johannis személyét, az új szemléletet képviseli, Traian Basescu viszont egy tekintélyuralmi, egynemű és központosított államot akar megerősíteni. "Ez engem nagyon is emlékeztet arra, ahonnan valamikor elindultunk" - mondta az MTI-nek Markó Béla.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: