2014-05-19 01:03:03• hírek • MTI

Markó: Európa stabilitásához rendezni kell a kisebbségi kérdéseket

Forrás: RMDSZ.ro
Forrás: RMDSZ.ro

Markó Béla szerint Európa stabilitásához szükség van az etnikai kérdés rendezésére. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi frakciójának vezetője az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) egyik adásában beszélt erről - derül ki az ETV vasárnapi közleményéből.

Markó Béla helyeselte Orbán Viktor miniszterelnöknek azt a kijelentését, hogy a Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, az önigazgatási jog és az autonómia.

"Általában nekem sok vitám volt vagy lett volna azzal kapcsolatosan, hogy milyen a magyar külpolitika, hiányoltam a párbeszédet a környező országokkal, hiányoltam a jelenlétet a magyar kormány részéről, de most igazat kell adnom azoknak, akik felvetik az ukrajnai helyzet kapcsán, hogy itt van egy megoldatlan etnikai kérdés: Ukrajnában és másutt is. Ezúttal nemhogy bírálnám Orbán Viktort, hanem azt gondolom, neki és másoknak is el kell mondaniuk, hogy a dolgok nincsenek rendben" - idézte az ETV közleménye az RMDSZ volt elnökét.

Markó Béla kijelentette, a kérdés rendezésében az egyik elv az kell hogy legyen, hogy az országhatárokhoz nem szabad hozzányúlni. A másik viszont az, hogy az országhatárokon belül adott esetben az autonómia biztosítása révén is meg kell találni a megoldásokat a nemzeti kisebbségek számára.

Markó Béla bírálta az Európai Uniót és az Amerikai Egyesült Államokat, amiért eltűrték, hogy az Ukrajnában hatalomra került Európa-barát vezetés első dolga az volt, hogy megpróbálta eltörölni a nyelvtörvényt.

"Az Amerikai Egyesült Államok nem úgy viszonyul ezekhez a kérdésekhez, mint a '90-es években. Az uniós államok részéről is azt hiányolom, hogy pontosan ennek kapcsán mondhatták volna el nagyon határozottan, hogy igenis Ukrajnában az ukrán nacionalizmusnak nincs helye, és a más etnikumok, az oroszok, de a magyarok és a románok helyzetét is radikálisan rendezni kell" - jelentette ki Markó Béla.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: