2009-04-25 19:40:36• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Markó Béla az elmúlt két évről

Az elmúlt két esztendő a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára az önállóság, az egység és a tudatosság próbája volt, ezeket az erényeket ellenzéki szerepben is meg kell őrizni - fejtette ki szombaton Kolozsváron Markó Béla, a szövetség elnöke a szervezet IX. kongresszusán.

A politikus az elmúlt tizenkilenc esztendő sikerei között említette az új oktatási törvényt, az új közigazgatási törvényt, az alkotmánymódosítást, a Szabadság-szobor felállítását, az erdők, földek, épületek visszaszolgáltatását, az új iskolák és a magyar nyelvű egyetemi oktatás megteremtését. Az elmúlt két esztendő szerinte a magyar vezetésű önkormányzatok életében a leglátványosabb, legtermékenyebb időszak volt, beérett az addigi kormányzati tapasztalat.

Emlékeztetett: az RMDSZ-nek a román politikában szövetségesekre volt szüksége, ugyanakkor elsősorban nem ideológiai alapon kellett koalíciós partnereket keresnie, hanem a kölcsönös érdek alapján. Egy ilyen koalíció azonban sohasem mehet el az önállóságnak még a részleges feladásáig sem - szögezte le a szónok, utalva arra, hogy az elmúlt években választani kellett önállóság és önfeladás között is. Olykor ez a választás a pillanatnyi politikai haszonról való lemondást jelentette, de ezáltal a szövetség megtarthatta egy távlatosabb jövő esélyét. Szerinte ilyen döntés volt az ellenzékiség vállalása - állapította meg Markó.

Sikerült a magyar összefogást megteremteni, megerősíteni - hangsúlyozta Markó Béla. Felidézte, hogy milyen állomásokon keresztül sikerült eljutni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) kötött megállapodásig, utalva arra is, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) nem vált e megállapodás részévé. Úgy fogalmazott: azokkal lehetett megállapodni, aki a romániai magyarságon belül egyazon célt követnek, de másképpen gondolkodnak egyik-másik eszközről. Lehetetlen volt az egyetértés azokkal a kevesekkel, akiknek egyetlen céljuk: a szövetség gyengítése.

Markó szerint az RMDSZ számos hasznos feladatot teljesített a kormányban. A területrendezési tárca az önkormányzatok legfontosabb támaszává lett, a távközlés, a hírközlés hatékonyabbá vált, a környezetvédelemben még olyan bonyolult kérdésben is érvényesült a szövetség álláspontja, mint Verespatak, az európai uniós alapok elosztása átláthatóbbá vált, miközben bővült a magyar intézményrendszer is, stabil státust kapott a dévai magyar középiskola, magyar iskola jött létre Szilágycsehben, Tordán, akkreditálták a Partium Keresztény Egyetemet, hamarosan bekövetkezhet a Sapientia akkreditálása, Kolozsváron létrejött a Kisebbségkutató Intézet - sorolta Markó.

Felhívta a figyelmet: az érvényben lévő kisebbségjogi szabályozások és közigazgatási rendelkezések már ma is nagyon sok lehetőséget kínálnak, amelyeket a romániai magyarság még nem használt ki teljesen. Óvott attól a szemlélettől, hogy a szövetség esetleg máris kiharcolt mindent, amit lehetett. "Magyarországtól is várunk némi támogatást, főleg pénzügyi segítséget, de arról mintha már letettünk volna, hogy cselekvő egyetértést csikarjunk ki az ottani pártokból velünk kapcsolatosan" - állapította meg.

Markó Béla a kolozsvári kongresszuson

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: