2020-05-19 07:25:46• hírek • MTI

Mark Zuckerberg: az EU-nak vezető szerepet kell betöltenie a technológiai óriásvállalatok szabályozásának kialakításában

Az Európai Uniónak vezető szerepet kell betöltenie a technikai óriásvállalatok szabályozásának kialakításban - nyilatkozta hétfőn Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portált működtető amerikai vállalat vezérigazgatója az új technológiák jövőjéről szóló videókonferencián.

Hozzátette: "Sok országban azt gondolják, hogy a kínai modell működik, és így kormányuk is nagyobb ellenőrzéshez juthat. Én viszont úgy gondolom, hogy igen veszélyes lenne, ha több országban hasonló szabályozást vezetnének be".


Zuckerberg elmondta továbbá, hogy technológiai óriásvállalatoknak szüksége van egy olyan "egyértelmű szabályozási keretre, amely a nyugati demokratikus országokból származik és az egész világon szabvánnyá válhat".


A hamis hírek, a dezinformációk és az online gyűlöletbeszéd és terrorizmus elleni harccal kapcsolatban a vezérigazgató megjegyezte, hogy a Facebook nem dönthet a tartalomszabályozásról, ehhez kormányzati segítség van szüksége. Kijelentette azonban, hogy a közösségi portál egyre aktívabban lép fel az említettek ellen.


Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint a technikai nagyvállaltoknak alkalmazkodniuk kell az uniós szabályokhoz. "Ha a technológiai platformok a jövőben is fontos szerephez akarnak jutni, akkor meg kell tanulniuk, hogy velünk is tárgyaljanak". 


A biztos arra is felhívta az óriásvállalatok figyelmét, hogy fizessék be adóikat, és ne adóparadicsomokba mentsék ki a megszerzett profitot. 


Breton hangsúlyozta, hogy Európában demokratikus érték a dezinformációk és félretájékoztatás elleni harc. "Csak azért mert valami nincs megtiltva, nem azt jelenti, hogy engedélyezve van" - tette hozzá.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: