2011-05-24 08:23:16• hírek • MTI

Máris eltűnt egy kolozsvári üdvözlőtábla

Kolozsvár Kisbács felöli bejáratánál eltűnt az a tábla, amely öt nyelven - köztük magyarul - üdvözölte a városba érkezőket - volt olvasható hétfőn a Szabadság honlapján.

A kolozsvári napilap a hétvégén adott hírt arról, hogy péntek estétől ötnyelvű - román, magyar, német, angol és francia - köszöntő tábla üdvözli az érkezőket a kincses város három bejáratánál. Kolozsvár alpolgármestere, László Attila és a városi tanácsos több tagja elsőként a település erdőfeleki bejáratánál, majd Szászfenesnél és Kisbácsnál helyezte el a feliratokat. Az elkövetkező időszakban várhatóan Apahidánál, Kajántónál és Györgyfalvánál kerülnek majd ki hasonló üdvözlő szövegeket tartalmazó táblák - írja a lap.

"Fontos lépésnek tartom, hogy többéves hosszú küzdelem után végre kikerülhettek a többnyelvű üdvözlő táblák Kolozsvár határainál. Ez csupán az első lépés, de azt jelzi, hogy elindultunk a normalitás útján" - mondta a Szabadságnak adott exkluzív nyilatkozatában László Attila. Szerinte ezáltal beindult egy folyamat, reményei szerint mielőbb kikerülnek a város bejáratainál a román, magyar és német nyelvű helységnévtáblák is.


Tőből vágták ki a táblát - a Szabadság fotója
Tőből vágták ki a táblát - a Szabadság fotója



Erre alapot a 2002-ben elfogadott tanácsi határozat és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) önkormányzati képviselői által Kolozsvár multikulturális jellegének hivatalos felvállalásáért beterjesztett 11 pont szolgáltat. A Sorin Apostu polgármesternek átadott dokumentumban a szövetség önkormányzati képviselői a 2002. március 7-én elfogadott 99. számú helyi tanácsi határozatra hivatkoznak. Ennek értelmében kérik, hogy helyezzék el a háromnyelvű helységnévtáblákat a város határainál: jelenjen meg románul, magyarul és németül a város neve, ezzel is tiszteletét fejezve ki a város multikulturális öröksége előtt.  Az ötnyelvű üdvözlő szöveget tartalmazó panelek elhelyezése további lépést jelent ugyan a multikulturalizmus megjelenítése terén, de ez még nem oldja meg a helységnévtábla kérdését - vallják az RMDSZ-es önkormányzati vezetők. 

A Szabadság ugyanakkor vasárnap este, kevéssel a lapzárta előtt kapta a hírt, hogy a Kisbács felöli bejáratnál eltűnt az ottani ötnyelvű tábla. Több szemtanú szerint szombaton este a településtábla még a helyén volt, így vélhetően vasárnapra virradóra távolították el ismeretlenek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: